6 lucruri ciudate care ți se întâmplă după ce bei alcool

De Ana Munteanu, pe
Studii recente arată că bem mai mult alcool decât avem impresia că o facem. Și asta cu toate că suntem toți mai mult decât conștienți de multiplele efecte negative ale acestuia asupra corpului nostru: stomac, cap, ficat, inimă – toate sunt, într-un fel sau altul, afectate.

Dar, cu siguranță, ai auzit din toate sursele de astea. Detaliat și de mai multe ori. Cam înainte sau după fiecare seară, cel puțin. Din cauza faptului că alcoolul – din păcate – este un element important al zilelor noastre, oamenii de știință s-au “dat peste cap” să afle ce se întâmplă în creierul și corpul nostru când consumăm alcool. Iar ceea ce au aflat este cel puțin fascinant.

Să știm și noi ce au descoperit este vital, deoarece cunoscând simptomele viitoare vom fi mai bine pregătiți când vine vorba de o ieșire în oraș care implică alcool, ne vom putea controla mai bine păcătoasa mahmureală. Cunoașterea e putere, nu?

Iată 7 efecte ciudate și mai puțin cunoscute – până acum (!) – pe care le are alcoolul asupra corpului tău.

Ești mai predispusă la coșmaruri

Băutura dereglează ceva numit științific homeostazie a somnului (menținerea duratei somnului în aceleași limite). Cu toate că tu ai impresia că alcoolul te ajută să dormi mai bine, treaba stă exact invers. El stimulează exact “sertărașul” în care stau bine mersi coșmarurile. După ce ai dat peste cap mai multe cocktailuri decât trebuia, nu te speria dacă te trezești cu inima bătând nebunește și cu senzația încă extrem de puternică, de palpabilă, că te urmărește un monstru uriaș.

Totul se umflă

Eh, asta este o parte pe care o urâm din răsputeri toate, fără excepție! Te trezești a doua zi cu capul greu, cu pungi sub ochi și degete atât de pufoase încât doar tăiate îți mai ies inelele de pe degete! Este un efect extrem de întâlnit, care se datorează… deshidratării! Când bei, nivelul de sodiu din corp crește deoarece hormonul care reglează producția de urină este suprimat. Apoi, în timpul procesului de recuperare, extra-sodiul face să păstreze mai multe lichide decat în mod normal. Vasele de sânge de la nivelui feței își măresc volumul, astfel că te trezești cu senzația de cap greu și buhăit. Abdomenul, de asemenea, e mai proeminent, ca să nu mai zicem de gleznele umflate… toate acestea se pot întâmpla în urma unei singure nopți de băut (moderat!). Dar nu e nimic ce nu poate fi remediat cu multă apă și mult mai multă răbdare.

Ești mai predispusă la atacuri de panică

În timp ce-ți duci bătălia binecunoscută cu mahmureala, greața și durerea de cap ucigătoare, tamn nesam te mai poți trezi și-n mijlocul unui atac de panică – lucru care se întâmplă cu precădere celor care suferă deja de tulburări de anxietate. Pe măsură ce alcoolul te părăsește, nivelul glicemiei scade din cauza efortului făcut de corpul tău în acea direcție. Dacă nivelul glicemiei scade, starea de nervozitate crește. Și crește, și crește…

Transpiri mai mult

Când corpul tău nu este îndeajuns hidratat, căldura rămâne cumva blocată în interiorul lui. Vasele de sânge de la suprafața pielii se dilatează și îi dau un luciu nesănătos, roșeață (ocazional) și chiar și pete.

Judeci acțiunile celor din jur ca intenționate

Partea creierului care se ocupă de partea rațională e mult slăbită după numai câteva pahare. Astfel, pierzi abilitatea de a trece  – așa cum o faci de obicei – prin filtrul gândirii motivațiile din spatele acțiunilor celor din jur. Pe scurt, tu crezi că persoana din fața ta a vărsat intenționat paharul acela pe tine, și nu dintr-o neatenție.

Creierul se oxigenează mai mult

Băutul moderat chiar poate aduce beneficii creierului. Nu am spus-0 noi, ci doctorul Sam Zakhari, vicepreședinte senior al Consiliului de Băuturi Spirtoase Distilate. Poate preveni atacurile cerebrale, opri declinul cognitiv (procesul de deteriorare a memoriei) și stimula funcția intelectuală. Creierul primește mai mult oxigen atunci când vasele de sânge se subțiază puțin: eh, exact asta se întâmplă după un (!) pahar de vin roșu.

Studiile arată clar că persoanele bolnave de Alzheimer care beau moderat obțin punctaj mai mare la testele funcțiilor cognitive decât cei care nu beau deloc și cei care beau prea mult.

 

Foto: 123rf.com

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Urmărește-ne pe Google News
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!