Imagini de colecţie. Politicieni pe bicicletă!

De Geo Berciu, pe

Fie că mai aveau nevoie de un vot în plus, fie că deveniseră conştienţi de importanţa sportului în activitatea cotidiană sau doar pentru a epata, nu puţini sunt politicienii care au urcat pe biciclete. Iată câteva imagini de colecţie cu câţiva dintre ei!

Atunci când a împlinit vârsta de 55 de ani, în 2005, Adrian Năstase a dat un adevărat spectacol pe holurile Camerei Deputaţilor. Pentru că i s-a îndeplinit cea mai aprigă dorinţă de ziua lui şi anume aceea de a primi o bicicletă de la prietenul Sorin Oprescu, Năstase a ţinut morţiş să iasă din tipare şi să probeze cadoul pe holurile Camerei. Cursa s-a desfăşurat între Clubul Parlamentarilor, acolo unde Năstase a făcut cinste cu şampanie pesediştilor, şi biroul lui de preşedintele al Parlamentului. Imaginea a intrat în istorie: politicianul îmbrăcat într-un costum sobru pedalând de zor cu o mulţime de ziarişti încercând să-l prindă din urmă…
Imagini de colecţie. Politicieni pe bicicletă!

Iniţiativa de a veni la serviciu pe bicicletă a fost pentru ministrul Mediului din 2010, Laszlo Borbely, o adevărată aventură, după cum singur povestea. „Este foarte periculos. Vă spun pe cuvântul meu de onoare, au fost câteva maşini care au trecut pe lângă mine la o distanţă de doar câţiva centimetri. Îţi trebuie mult curaj să faci lucrul ăsta, însă eu promit că voi încerca şi că, în perioada următoare, voi face de câteva ori drumul de la Hotel Bucureşti până la serviciu cu bicicleta”, a spus Borbely, la revenirea dintr-o scurtă tură cu bicicleta pe care a făcut-o la finalul întrevederii cu Connie Hedegaard, comisarul european pentru combaterea schimbărilor climatice.
Imagini de colecţie. Politicieni pe bicicletă!

Imagini de colecţie. Politicieni pe bicicletă!

În 2011, pe când îndeplinea funcţia de ministru Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT), Elea Udrea era o ferventă susţinătoare a acţiunilor care promovau un stil de viaţă sănătos. În această categorie s-a înscris şi grestul ei de a veni pe bicicletă la serviciu în ziua de 22 septembrie, atunci când se sărbătoreşte Ziua Europeană Fără Maşini. Aceasta este o iniţiativă a Uniunii Europene şi face parte din Săptămâna Europeană a Mobilităţii, în fiecare an, în marile oraşe europene traficul fiind oprit pentru câteva ore.
Imagini de colecţie. Politicieni pe bicicletă!

Când a fost ales primar pentru prima dată, Cristian Popescu-Piedone cântărea nici mai mult, nici mai puțin de 210 kilograme. Regimul alimentar şi operaţia de micşorare a stomacului l-a ajutat să dea jos câteva zeci de kilograme, dar nu a fost suficient. Aşa că s-a pus pe pedalat şi bine a făcut, pentru că în scurt timp a scăpat de un surplus semnificativ de kilograme. „Eu fac asta frecvent şi aşa am reuşit să dau jos 56 de kilograme. Dorm mult mai bine, mă simt mult mai bine şi sunt mult mai sănătos de când merg cu bicicleta. Recomand tuturor să facă asta. De-aia nici nu mă mai recunoaşte nimeni în ultima vreme şi pot să mă plimb în voie prin sector, să aflu tot ce se întâmplă şi ce spun oamenii despre mine”, spunea primarul Cristian Popescu-Piedone, în urmă cu vreo trei ani.
Imagini de colecţie. Politicieni pe bicicletă!

Tot pentru un stil de viaţă sănătos se „lupta” şi Gigi Becali în urmă cu câţiva ani. Latifundiarul din Pipera dăduse atunci confortul maşinii Maybach pe o semicursieră pe care era văzut pedalând de zor prin comună. „Am 52 de ani, merg în fiecare zi pe bicicletă jumătate de oră să îmi menţin sănătatea. Dimineaţa când mă trezesc, mănânc 20-25 de caise”, dezvăluia atunci Gigi Becali regimul de viaţă care îl menţinea în formă.
Imagini de colecţie. Politicieni pe bicicletă!

Ca primar general al Bucureştiului, Sorin Oprescu a participat la diverse evenimente călare pe bicicletă, dar a mărturisit, în stilul lui glumeţ, că nu poate face din pedalat un obicei. „Mi-aş dori să vin cu bicicleta la serviciu, ca un exemplu pentru cetăţeni, însă nici nu ştiţi câţi şi-ar dori să dea peste mine pentru că nu e uşor să pui lucrurile în ordine în oraşul ăsta”. Oprescu a mai povestit că prima bicicletă a primit-o cadou la începutul şcolii, după lungi insistenţe şi că nu mai are bicicleta de când, în urmă cu câţiva ani, aceasta i-a fost furată din boxa imobilului unde locuieşte.
Imagini de colecţie. Politicieni pe bicicletă!

Ultimul politician care a surprins în şa de către ziarişti a fost Theodor Stolojan, care a venit, anul trecut, pedalând la sediul partidului. „Mai mergem şi cu bicicleta, e frumos, stil de viaţă sănătos. E foarte bună de mers. E cu picioarele. Am venit cu bicicleta de acasă, e frumos prin Bucureşti, mai sunt şi câteva piste, merge”, a spus Stolojan, înainte de şedinţa Biroului permanent al PDL. Bicicleta lui Theodor Stolojan costă în jur de 3000 de lei, aşa că europarlamentarul a avut mare grijă de ea: a legat-o de gardul partidului. Politicianul e cunoscut ca un împătimit al sporturilor pe care le practică de fiecare dată când are ocazia.
Imagini de colecţie. Politicieni pe bicicletă!
Chiar dacă exemplele de sus nu sunt cele mai motivante, tu poţi să participi la Summer Bike Fiesta, cea mai mare petrecere pe biciclete din România, care ia startul şi anul acesta, pe 2 august. Revista Unica si i’Velo invita la cea mai colorata fiesta a verii pe toti cei dornici de miscare si distractie. Toti iubitorii de plimbari cu bicicleta sunt invitati sa acceseze www.unica.ro si sa se inscrie cat mai repede, prin intermediul formularului pus la dispozitie de echipa Unica.
Sponsori : Anchor Grup si Aquatique.
Parteneri : i’Velo, Green Revolution, World Class, Carrefour, Serioux, Fotografultau, Radio21, Editura Litera, Fresh Corner, Sweet Ela, BGS, Masina de inghetata, Red Bull, Redd’s, Vata de Zahar, Brioche Doree, Eventix

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!