Eurovision 2022. De ce s-au anulat voturile juriului românesc

De Unica.ro, pe Ultimul update Luni, 16 mai 2022, 11:35

Scandal la Eurovision 2022 după ce voturile juriilor naționale din șase țări  –  România, Georgia, Azerbaidjan, Polonia, San Marino și Muntenegru  – au fost anulate din concurs. Acestea au fost înlocuite cu un rezultat cumulat bazat pe voturile înregistrate de țări cu modele de jurizare similară.

Organizatorii evenimentului au spus că anularea voturilor din țările menționate mai sus a fost făcută din cauza unor “nereguli” și “posibile tentative de manipulare”. Potrivit unui comunicat emis de organizatorul Eurovision 2022, au fost observate “tipare de vot incorecte în rezultatele din șase țări”, iar din acest motiv le au fost anulate.

Au fost identificate anumite modele de vot neregulate în rezultatele a şase ţări, aşa cum reiese din analiza procesului de votare al juriului, efectuată de partenerul de vot pan-european al Uniunii Europene de Radiodifuziune (EBU), după cea de-a doua repetiţie generală a celei de-a doua semifinale a Concursului Eurovision 2022.  

Citeşte şi: Ce au spus artiștii din Ucraina la finalul piesei, pe scena de la Eurovision 2022

Citeşte şi: S-a pronunțat decizia finală în cazul Colectiv. Cristian Piedone, condamnat la patru ani de închisoare cu executare

Citeşte şi: Britney Spears a pierdut sarcina. Anunțul dureros făcut de artistă

Citeşte şi: Kelly Osbourne este însărcinată cu primul copil. „Sunt extrem de fericită”

Pentru a respecta Instrucţiunile de vot ale concursului, EBU a lucrat cu partenerul său de vot pentru a calcula un rezultat înlocuitor agregat pentru fiecare ţară în cauză, atât pentru a doua semifinală, cât şi pentru Marea Finală (calculat pe baza rezultatelor altor ţări care au înregistrări similare de vot. 

Acest proces a fost recunoscut de Monitorul Independent de Votare.   Orice încercare suspectă de manipulare a votului la Eurovision este luată în serios de EBU, care are dreptul de a elimina astfel de voturi, în conformitate cu Instrucţiunile Oficiale de Vot, indiferent dacă astfel de voturi ar putea influenţa sau nu rezultatele votului – au precizat reprezentanții concursului, potrivit digi24.ro.

Reprezentanții TVR, postul unde a fost difuzat concursul, s-au declarat surprinși de anularea voturilor juriului românesc.

Televiziunea Română și-a asumat în totalitate angajamentul de participare la Eurovision 2022, achitând taxa de participare și pregătind, alături de echipa lui WRS, un proiect care s-a bucurat de aprecierea publicului.

Cu toate acestea, am fost surprinși să constatăm că rezultatul votului juriului României nu a fost preluat în calculul clasamentului final, organizatorii atribuind un alt set de punctaje concurenților din finală, în numele juriului țării noastre. Precizăm că juriul din România a decis să acorde punctaj maxim reprezentanților Moldovei  – au transmis reprezentanții TVR.

Ediţia Eurovision 2022, desfășurată la Torino, a fost câştigată de reprezentanta Ucrainei, trupa Kalush Orchestra cu piesa „Stefania” care a primit din partea publicului 439 de puncte, acumulând un total de 631 de puncte. WRS, reprezentantul României la Eurovizion s-a poziționat  pe locul 18 cu 64 de puncte. Republica Moldova, reprezentată de trupa Zdob și Zdub, s-a clasat pe locul 7, cu 253 de puncte.

Foto – Hepta

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Urmărește-ne pe Google News
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!