Va fi valabil certificatul verde COVID-19 pentru persoanele vaccinate doar cu două doze?

De Unica.ro, pe

Certificatul verde urmează să fie valabil pentru toate persoanele vaccinate, inclusiv pentru cele care au doar două doze de vaccin, conform secretarului de stat în ministerul Sănătății.

„În acest moment în România, la nivel european, o schemă completă de vaccinare se consideră cea fiind cea cu două doze sau cu o doză în cazul Johnson&Johnson”, a explicat Andei Baciu, secretarul de stat în ministerul Sănătății. „Doza trei vine să îmbunătățească răspunsul imun. Sunt date care spun că se constată un declin după 6 luni la nivelul titrului de anticorpi”.

Andrei Baciu a fost întrebat dacă persoanele vaccinate care au un test de anticorpi care arată o cantitate suficient de mare de anticorpi mai au nevoie de o a treia doză de vaccin. El a răspuns: „Se administrează în primul rând persoanelor care au riscuri biologice și riscuri ocupaționale. Toată lumea care are cel puțin șase luni de zile de la rapel poate face doza a treia de vaccin”.

Citește și: E oficial: intrarea în zona de food court din mall-uri se va face doar cu certificat verde

Citește și: O femeie de 101 ani din Alba, vaccinată, a învins lupta cu COVID-19

Citește și: Care sunt efectele dozei trei de vaccin anti-COVID-19, conform unui epidemiolog

Citește și: Studenții vaccinați, prioritate la cazarea în cămine – în ce oraș din România se întâmplă asta

Secretarul a ținut să adreseze și acuzațiile care spun că certificatul verde ar avea valoarea discriminatorie. El a explicat că acest certificat este singurul mod prin care economia poate rămâne deschisă.

„Sunt foarte multe nuanțe de gri, nu este vorba despre segmentare, vaccinați și nevaccinați”, a zis el. „Certificatul verde vine și garantează autenticitatea unui document care până acum era în format fizic, care să ateste apartenența la una dintre cele trei stări epidemiologice. Altfel tu o să te uiți pe o hârtie care poate fi extrem de ușor modificată în care se spune că te-ai testat acum două zile și 5 ore. N-ai cum să verifici în atât de multe locații faptul că respectiva hârtie este veridică. Este modalitatea prin care putem să ținem economia și viața socială cât mai deschise posibil  și cât mai aproape de ceea ce era înainte”.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!