Anul școlar ar putea fi din nou împărțit în trimestre în loc de semestre, potrivit Ministrului Educației. Care este motivul?

De Unica.ro, pe

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a vorbit despre posibilitatea de a renunța la împărțirea anului școlar în semestre și revenirea la trimestre, cu cinci vacanțe.

Ministrul Educației a subliniat că o decizie „fundamentală” va fi luată în luna martie a acestui an. Momentan, nu se știe dacă următorul an școlar va fi împărțit tot în semestre sau dacă se ve reveni la trimestre.

„Am zis că vom avea un proces de consultare și de dezbatere bazate pe ce aștept să primesc de la experți în științele educației, cu privire la modalitățile în care putem îmbina această formă care se pliază perfect peste pedagogia modernă, module de învățare de 6-8 săptămâni, alternate cu săptămâni de repaus, care schimbare de formă trebuie să fie dublată de o schimbare de fond”, a spus Sorin Cîmpeanu, citat de Digi24.

Acesta din urmă a explicat că a discutat cu colegii săi experți în domeniu, pentru a analiza cum ar putea să implementeze sistemul trimestrial în structura anului școlar.

Citește și: Petiție pentru a reintroduce vacanța intersemestrială: „Copiii trebuie aduși la munte să schieze, să se dea cu snowboardul”

Citește și: Cât costă „furatul” examenelor. La ce metode apelează studenții în cadrul cursurilor online din pandemie

Citește și: Klaus Iohannis, despre ce înseamnă conflictul Rusia-Ucraina pentru țara noastră: „Niciun român nu trebuie să se teamă”

Citește și: Când începe Postul Paștelui în 2022. Ce trebuie să eviți neapărat timp de 40 de zile

Sorin Cîmpeanu a spus: „Azi am petrecut aproape toată ziua cu colegii care au competență în domeniu pentru a vedea ce putem face pentru standardizarea evaluării. Sunt câteva soluții pe care deja le-am identificat, avem nevoie și de alte soluții care să vină în paralel cu această formă de organizare, care, avand 5 vacanțe, din care 3 sunt poziționate foarte clar, este vorba de vacanța sărbătorilor de iarnă, de sărbătorile pascale și de vacanța de vară, intercalate cu o săptămână de vacanță în octombrie pentru toți elevii și o săptămână în februarie, pentru toți elevii. Deci, iată, 5 vacanțe”.

Dacă structura anului școlar se va schimba, săptămânile speciale care există deja ar putea să existe în continuare. Cele trei semestre ar putea cuprinde în continuare „Săptămâna altfel” și „Săptămâna verde”, oferindu-le elevilor posibilitatea de a ieși dintre pereții școlii și a se dedica și altor activități.

Decizia va fi luată în luna martie. „Am început cu semestre în 1998”, a mai declarat Ministrul Educației. „Nu știu dacă e coincidență sau nu, dar de atunci, calitatea sistemului de învățământ a scăzut continuu, din păcate. Tot de atunci, am avut o rată de promovare mică la examenele naționale. Tot de atunci a început să crească și abandonul școlar, dar aștept analiza făcută de specialiști”.

Foto – 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Urmărește-ne pe Google News
PE ACELAȘI SUBIECT
   
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!