Când începe Postul Paștelui în 2022. Ce trebuie să eviți neapărat timp de 40 de zile

.

În anul 2022, Paștele Ortodox cade în data de 24 aprilie. Când trebuie credincioșii să înceapă Postul Mare?

Postul Paștelui este cel mai lung post din calendarul ortodox, dar și cel mai restrictiv. Pe parcursul celor 40 de zile, cât durează acesta, sunt două dezlegări la pește, mai exact de Bunavestire și de Florii. În 2022, Postul Mare cade în prima parte a lunii martie. Va începe pe 7 martie și se va încheia pe 23 aprilie, Odată cu venirea Paștelui, perioada de post se va termina.

Pe parcursul Postului Paștelui, este interzis consumul de produse de origine animală (adică ouă, lapte, lactate, carne și pește). Totodată, credincioșii nu au voie să fumeze și să consume alcool. O parte deosebit de importantă o reprezintă și cea spirituală însă.

Pe plan spiritual, Postul Mare este o perioadă în care creștinii trebuie să se abțină de la gândurile necurate, poftele vinovate, patimile și faptele rele. Totodată, este importantă și sfințirea casei în această perioadă, precum și rostirea de rugăciuni pentru cei dragi și pentru sine.

Citește și: Petiție pentru a reintroduce vacanța intersemestrială: „Copiii trebuie aduși la munte să schieze, să se dea cu snowboardul”

Citește și: Românii, oamenii cu cea mai mică speranță de viață din Uniunea Europeană

Citește și: Peste 65% dintre români cred că pandemia COVID-19 a fost provocată de elite globale

Citește și: Cum influențează traumele din copilărie atitudinea oamenilor față de vaccin și restricții

În perioada aceasta, sunt strict interzise nunțile. Perioada de postire presupune atât postirea sufletească, cât și cea trupească, astfel încât nunțile trebuie amânate. În plus, după slujba de cununie religioasă, obiceiul este să se organizeze petreceri cu mâncare și băutură, într-o atmosferă care itnră în contradicție cu tot ceea ce reprezintă postul. Din acest motiv, biserica nu permite săvârșirea cununiilor religioase în timp de post.

Anul acesta, Paștele Ortodox și Paștele Catolic sunt despărțite de o săptămână. Dacă ortodocșii sărbătoresc pe 24 aprilie, catolicii celebrează pe 17 aprilie. Data celebrării Paștelui variază anual, datorită unei reguli stabilite la Sinodul Ecumenic de la Niceea din anul 325. Motivul pentru care există diferențe între data de sărbătorire a Paștelui Ortodox și a Paștelui Catolic este că Biserica Ortodoxă se raportează la echinocțiul de primăvară după calendarul iulian, pe când Biserica Catolică ia în considerare calendarul gregorian.

Foto – 123rf.com

Vezi şi dezlegare la pește în 2022 – în ce zile se mănâncă pește până la finalul anului!

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton