Ce ai și nu ai voie să mănânci în Vinerea Mare. Această zi este foarte importantă pentru credincioși, fiind ziua în care a fost răstignit Domnul Iisus Hristos. În jurul acesteia au apărut mai multe tradiții și obiceiuri, inclusiv unele legate de mâncare.
Săptămâna Mare este perioada care încheie Postul Paștelui, cel mai lung și mai sever din an. Iar Vinerea Mare este cea mai grea din acest punct de vedere.
Există mai multe reguli cu privire la alimentație în Săptămâna Patimilor, care diferă în funcție de tradițiile și obiceiurile regionale. Cu toate acestea, în general, nu se consumă carne, ouă și produse lactate.
De asemenea, carnea este interzisă în Postul Mare, pentru că aceasta amintește de jertfa Mântuitorului. Consumul de carne poate fi considerat a fi o lipsă de respect față de sacrificiul său.
Mai mult, se spune că renunțarea la carne ajută la curățarea spirituală și la păstrarea unui trup sănătos.
În unele zone este evitat și consumul de pește, cu toate că acesta nu este un aliment interzis, mai ales la catolici. Și asta pentru că, unele tipuri de pește, cum ar fi somonul, sunt considerate a fi foarte asemănătoare cu carnea, din punct de vedere nutrițional.
În Vinerea Mare creștinii nu au voie sp consume urzici și nici nu au voie să folosească oțet la prepararea mâncărurilor. Potrivit tradiției creștine, atunci când se afla răstignit pe cruce, Iisus Hristos a fost bătut cu urzici și stropit cu oțet pe răni. Mai mult, când Acesta a cerut apă, buzele i-au fost șterse cu oțet.
Unii credincioși ale ca în Vinerea Mare să țină post negru și să nu consume nimic întreaga zi. Alții speră să poată să se curețe spiritual dacă țin post negru până după-amiaza sau până la apusul Soarelui.