Cât de periculos e excesul de sare în alimentaţie

De Lumea Femeilor, pe

Fără sare? Fără gust, parcă ai mesteca în gol! Ştie basmul ce spune: fără sare în bucate viaţa n-are gust. Dar dacă ţii la viaţă, schimbă-ţi gusturile:
prea multă sare poate fi… amară.

Când ai cumpărat ultima dată mezeluri, brânzeturi, semipreparate făcute ca la carte? Nu mai ţii minte, nu-i aşa? Mai toate respectă cu încăpăţânare o reţetă universal valabilă: sare, multă sare, în combinaţii „savante” de condimente şi coloranţi. Pericolul pândeşte din galantare. Dar dacă, la tine acasă, eşti tu însăţi adepta meniurilor cât mai „cu sare şi piper”, ţi-ai adus singură duşmanul la masă!

Gusturile se discută!

Organizaţia Mondială a Sănătăţii spune limpede: un aport zilnic de 6 g de sare este absolut suficient pentru adultul sănătos şi normo-ponderal. Dar atenţie! Jumătate din sodiul conţinut în această „raţie” ni-l aduc, în starea lor naturală, alimentele pe care le consumăm.

Şi vorbim despre o dietă echilibrată! Tot ce trece peste acest prag reprezintă un atentat la sănătate. Iar lista problemelor pe care consumul exagerat de sare le generează şi/sau acutizează ar trebui să te convingă: nu poţi spune, cu lejeritate, „gusturile nu se discută!”.

Multă sare – multă suferinţă

– Afecţiuni cardiovasculare:

Bolile cardiovasculare ocupă primul loc pe scara mortalităţii în lume. Una dintre cauzele lor este hipertensiunea arterială. Or, s-a probat ştiinţific: în ţările unde consumul de sare este ridicat, şi incidenţa hipertensiunii este pe măsură.

– Afecţiuni digestive:
Gastrite, duodenite, ulcer gastro-duodenal. Sursele acestor afecţiuni sunt: aciditatea gastrică în exces (exces de acid clorhidric în stomac), stimulată de consumul de zahăr şi sare; efectul iritant şi congestiv produs asupra mucoaselor de consumul exagerat de sare şi condimente.

– Osteoporoza
Unul dintre factorii de risc în osteoporoză este – ai ghicit – sarea: la fel ca şi condimentele, ea reduce absorbţia de calciu.

– Tulburări de circulaţie periferică: edeme periferice, celulită
– Tulburări metabolice: obezitate (ea însăşi factor de risc în boli cardiovasculare şi ale nutriţiei), gută, diabet
– Afecţiuni renale

Atâtea capcane – o singură ieşire: schimbă-ţi obiceiurile alimentare. Un grăunte de sare – da, dar nu mai mare de… 6 g într-o zi.

Vârste, stări fiziologice, riscuri

De la zero ani la 6-8 luni, în alimentaţia sugarului sarea este proscrisă.
În perioada copilăriei se formează deprinderile culinare sănătoase. Una dintre regulile de bază este: sare în cantităţi moderate.

În perioada de sarcină medicii recomandă regim hiposodat, din cauza riscurilor de edem şi pusee hipertensive.

La orice vârstă, excesul de sare este un factor de risc în cazul patologiilor asociate.

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro