Vitamina C sau vitamina D pentru creșterea imunității? Ce spune Mihaela Bilic

De Unica.ro, pe Ultimul update Marți, 10 noiembrie 2020, 16:13

În ultima vreme, în contextul exploziei numărului de cazuri de COVID-19, tot mai mulți experți în sănătate recomandă, pentru întărirea imunității, supolimente cu vitamina C și vitamina D. Dar oare cât de mult ne ajută aceste două vitamine?

Citește gratuit ediția de noiembrie a revistei Unica. O găsești AICI

Medicul nutriționist Mihaela Bilic atrage atenția asupra diferențelor dintre vitamina C și vitamina D și subliniază că dacă suplimentele de vitamina C sunt recomandabile fără restricții, excesul de vitamina D ne poate face rău.

„Spre deosebire de vitamina D, care este o vitamină liposolubilă – deci se dizolvă în grăsime, se absoarbe în grăsime – și pe care organismul o sintetizează și singur în prezența luminii, a razelor ultraviolete, vitamina C este o vitamină hidrosolubilă, se dizolvă în apă. Organismul nu o poate sintetiza, nu avem rezerve de vitamina C și atunci suntem dependenți de aportul alimentar. Pentru că este hidrosolubilă și extrem de fragilă – trebuie știut că vitamina C se deteriorează, la 48 de ore scade la jumătate în fructe și legume, deci este destul de greu să ne acoperim necesarul de vitamina C în această perioadă când avem nevoie de cantități mari. Din cauza aceasta, eu aș recomanda suplimentele cu vitamina C și pe principiul că și dacă luăm mai multă, ea se elimină prin rinichi, deci nu este niciun fel de risc. Și atunci, un pic de supliment de vitamina C ne aduce această substanță antioxidantă, cea mai puternică din natură, fără caloriile pe care altfel ar trebui să le consumăm. Vitamina C, la dozele de care avem nevoie zilnic, ar presupune nu cinci porții, ci cinci kilograme de fructe și legume proaspăt culese”, a explicat Mihaela Bilic la Digi24.

Citeşte şi: Mihaela Bilic: „Somnul e cel mai important factor în creșterea imunității”

Nutrițioistul spune că vitamina D în exces poate deveni un pericol pentru sănătate.

„În schimb, la capitolul vitamina D, atenție mare la suplimente, pentru că nu numai că pot deregla nivelul vitaminei D în organism, dar vitamina D este foarte strâns legată de nivelul calciului, de activitatea hormonală și mai ales de parathormon, un hormon sintetizat de paratiroide, și atunci, în momentul în care noi aducem din exterior cantități mari de vitamina D, automat paratiroidele se opresc din sinteză, s-ar putea să ne trezim cu un nivel de calciu ridicat în sânge și cu risc de calculi renali sporit și atunci, toate aceste lucruri, fără o indicație a unui medic, fără un nivel al vitaminei D în organism detectat de niște analize, pot să facă mai mult rău decât bine”, a adăugat medicul nutriționist.

Sursa foto – 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro