Pericolul ascuns în consumul excesiv de fructe. Mihaela Bilic spune care este porția recomandată

De Simona Tudorache, pe Ultimul update Luni, 16 octombrie 2023, 17:30

Fructele pot fi catalogate drept un desert sănătos, însă consumate în exces ne pot face mai mult rău decât bine. Motivul? Conțin fructoză, iar aceasta obosește ficatul, crește colesterolul în sânge și face grăsime pe abdomen.

Medicul nutriționist Mihaela Bilic trage un semnal de alarmă și vorbește despre dușmanul din umbră pentru colesterol și diabet.

Citeşte și: Mihaela Bilic explică de ce nu trebuie să spălăm orezul înainte de a-l găti. „Secrete de care să țineți cont!”

Citeşte și: Dieta cu care se menține Majda Aboulumosha după ce a slăbit peste 30 de kilograme: „Nu îmi plac dulciurile”/ Exclusiv

Fructoza, un pericol pentru sănătate

“Struguri, prune, mere și gutui…este sezonul fructelor, momentul în care facem magiun, dulceață și compot pentru iarnă. E adevărat, fructele fac parte dintr-o alimentație sănătoasă, însă nu trebuie să uităm că sunt un desert!

Fructele conțin minerale și vitamine, fibre, apă și fructoză, un zahăr natural. Fructoza nu crește glicemia și are tot 4 cal/g ca și glucoza. Însă prea multă fructoză obosește ficatul, crește colesterolul în sânge și face grăsime pe abdomen”, spune Mihaela Bilic, pe o rețea de socializare.

Citeşte și: Mihaela Bilic, despre cum păstrăm brânza și cum o consumăm: „Dacă a mucegăit, nu înseamnă că este stricată”

Citeşte și: De ce este bine să mesteci gumă atunci când ai arsuri la stomac. Explicațiile medicului nutriționist Mihaela Bilic

Fructoza are un indice glicemic scăzut, 20, în comparație cu 100, cât este indicele glicemic al zahărului. Din acest motiv fructoza nu dă sațietate. În schimb, înlesnește drumul către steatoza hepatică. “Putem mânca fructe până ne plesnește burta fără să ne simțim sătui. Deși fructele sunt percepute a fi sănătoase și naturale, asta nu înseamnă că e bine să le consumăm în exces. Un aport mai mare de 50 g fructoză pe zi duce la creșterea trigliceridelor în sânge și provoacă apariția unor depozite de grăsime în ficat, adică steatoză hepatică” , specifică nutriționistul.

De unde provine fructoza în alimentație

Găsim fructoza în numeroase alimente, dar și într-un pahar de fresh, obținut din 3-4 fructe stoarse, care pentru ficat echivalează cu un pahar de bere.

“O găsim în miere și fructe, ca moleculă liberă de monozaharid, sau în zahăr, unde este asociată cu glucoza și formează un dizaharid. Pentru alimentație sănătoasă trebuie să reducem consumul de produse care conțin zahăr și să mâncăm fructele în formă naturală, cu tot cu pulpă, nu transformate în suc. Un pahar de fresh concentrează fructoza din 3-4 fructe și depășește capacitatea ficatului de a-l metaboliza, are efect identic cu un pahar de bere”, adaugă Mihaela Bilic.

Care sunt alimentele cu cel mai mare conținut de fructoză

“Mierea pe primul loc cu 40% fructoză, apoi fructele uscate (stafide smochine) cu 30% fructoză, urmate de prune și caise uscate cu 12%. La capitolul fructe proaspete, avem multă fructoză în mango, banane, smochine, struguri și cireșe. La polul opus, cu o concentrație redusă de fructoză, sunt fructele de pădure (zmeură căpșuni mure), caise și piersici, mere și citrice”, specifică nutriționistul.

Porția corectă de fructe are mărimea unui pumn, iar cantitatea totală consumată într-o zi nu trebuie să depășească 500 g. “Bucurați-vă de fructele de sezon, sunt o sursă valoroasă de antioxidanți vitamine și minerale. Savurați-le ca atare, proaspete, sunt cel mai natural și sănătos desert. Iar când vine vorba de kilograme în plus, diabet și colesterol crescut, țineți cont că fructele în exces pot fi dușmanul din umbră”, susține nutriționistul Mihaela Bilic.

Foto: Facebook

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton