Fumătorii sunt mai predispuşi la anxietate şi depresie. Vezi de ce

De Diana Zagrean, pe Ultimul update Vineri, 03 iunie 2016, 12:14

Cercetătorii au concluzionat că fumătorii sunt mai predispuşi la anxietate şi depresie. Vezi de ce.
Un grup de cercetători de la Universitatea din Londrina, Brazilia au realizat un studiu din care reiese că fumătorii sunt mai predispuşi la anxietate şi depresie.
Pentru că fumează, oamenii sunt mai reticenţi la a-şi schimba stilul de viaţă, mai leneşi când vine vorba de sport şi exerciţii fizice şi că fac mai puţină mişcare în general.
Aceştia au realizat studiul rugând un grup de 60 de fumători şi 50 de nefumători să poarte asupra lor un pedometru cel puţin 12 ore pe zi, timp de şase zile pe săptămână.
Rezultatele au arătat că fumătorii mergeau mai puţin pe jos şi că funcţia lor pulmonară era redusă – ceea ce înseamnă că rezistau mai puţin la efort şi exerciţii fizice.
Şi când au fost rugaţi să-şi evalueze satisfacţia generală şi calitatea vieţii, fumătorii au relatat că se simţeau mai obosiţi, recunoscând că le lipsea motivaţia pentru a-şi schimba modul de viaţă.
„În afară de faptul că funcţia pulmonară, rezistenţa la efort, calitatea vieţii erau mai reduse şi prezentau simptome de anxietate şi depresie, fumătorii mergeau mai puţin pe jos decât nefumătorii în viaţa de zi cu zi”, a declarat coordonatoarea studiului, Karina Furlanetto.
Studii anterioare au arătat, de asemenea, că fumătorii dorm mai puţin şi că somnul lor este mai puţin odihnitor decât al nefumătorilor.
Oamenii de ştiinţă de la Şcoala medicală Charite din Berlin au descoperit că 17 % dintre fumători dorm mai puţin decât şase ore pe noapte, în timp ce 28 % afirmă că au tulburări de somn.
În comparaţie cu fumătorii, doar 7 % dintre nefumători dorm mai puţin decât şase ore pe noapte, iar 19 % au afirmat că au tulburări de somn.
Sursa foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!