Dacă ţii tot timpul cură de slăbire, rişti să nu mai poţi slăbi deloc, oricât de puţin ai mânca.
Ai vrea să ţii puţin regim, dar te sperie sacrificiile pe care trebuie să le faci pentru numai câteva kilograme mai puţin? Şi pe noi. De aceea, ne-am interesat şi am aflat că o bună parte dintre lucrurile care se spun despre curele de slăbire sunt doar vorbe în vânt!
1 Renunţă la dulciuri
Fals. Nu trebuie exclus niciun aliment. Fiecare are rolul şi locul său în alimentaţie. Este suficient să scazi progresiv cantitatea de zahăr pe care o consumi. Pune doar ½ de linguriţă de zahăr în cafea, mănâncă la desert un fruct şi renunţă la prăjituri, tarte, fursecuri. Dacă îţi place, înlocuieşte zahărul cu mierea – nu conţine decât 75 g glucide la 100 g, spre deosebire de zahăr, care are 99,6 g glucide la 100 g. În plus, mierea are o putere de îndulcire superioară zahărului, ceea ce face să ai nevoie de o cantitate mai mică. Este falsă de asemenea credinţa că zahărul brun îngraşă mai puţin – el este doar mai uşor digerabil decât zahărul alb, rafinat. După cum, înlocuirea zahărului cu îndulcitori artificiali nu te ajută să slăbeşti decât în ansamblul unui regim echilibrat.
2 Spune adio grăsimilor!
Parţial adevărat. Trebuie să renunţi la grăsimile „grele” de tip untură şi seu, la slănină şi la carnea grasă de orice fel, la mezeluri, care sunt pline de grăsimi „ascunse”, la maioneză, unt, margarină. Dar nu şi la uleiul vegetal, care este necesar metabolismului, datorită conţinutului de acizi graşi nesaturaţi esenţiali, pe care organismul şi-i procură doar din alimente. Scoate din calcul uleiul rafinat şi axează-te pe uleiul presat la rece, fie el de floarea soarelui, de măsline, de germeni de porumb etc. Însă şi acesta trebuie consumat cu măsură, fiindcă 100 ml ulei furnizează cam 900 kcal!
Parţial adevărat. Apă chiar trebuie să bei, fiindcă umple stomacul şi lasă loc mai puţin pentru mâncare. Pe de altă parte, apa diluează sucul gastric şi, ca urmare, alimentele se vor digera mai greu, zăbovind mai mult în stomac. Aceasta este şi principala obiecţie medicală pentru băutul apei în timpul mesei. Ca să fii cu sufletul împăcat, bea cu 15 minute înainte de masă şi la 30 de minute după masă câte un pahar de apă. Dacă poţi, bea apa caldă, cu o felie de lămâie stoarsă în ea.
4 Nu există regimul ideal
Adevărat. O dietă potrivită oricui, care să dea rezultate rapide şi stabile nu s-a inventat încă. Fiecare om are particularităţile lui şi propriul ritm metabolic. De aceea, cura-minune cu care prietena ta a slăbit 4 kg în 2 săptămâni s-ar putea să nu aibă şi la tine acelaşi rezultat. Nu te simţi vinovată, nu înseamnă că ai greşit ceva sau că nu ai voinţă, pur şi simplu eşti altfel!
Fals. Un „defect” al acestor produse este acela că te tentează să mănânci mai mult, liniştită că au calorii puţine. Dar un produs sărac în glucide poate fi bogat în grăsimi şi invers. Poţi slăbi şi cu produse obişnuite, cu condiţia să ai un regim echilibrat şi variat şi, mai ales, să nu faci niciun fel de exces.
6 Scoate pâinea, cartofii, pastele…
Fals. Acestea sunt, într-adevăr, bogate în glucide, dar sunt necesare în alimentaţie pentru aportul considerabil de energie, fibre, vitamine şi minerale. Fiindcă sunt săţioase, există ideea greşită că sunt neapărat şi pline de calorii. în realitate, consumându-le te saturi mai repede, deci n-ai nevoie de cantităţi mari, şi ţin bine de foame până la masa următoare.
7 Regimurile rapide sunt de preferat
Fals. Slăbirea – în sensul pierderii kilogramelor în exces – se realizează în timp. O slăbire prea rapidă poate crea numeroase probleme de sănătate (anemie, decalcifiere, depresie, dereglări metabolice etc.). Cu cât restricţiile alimentare sunt mai eficiente pe termen scurt, cu atât efectul yo-yo e mai pronunţat – adică pui imediat „la loc” ce-ai slăbit, ba chiar iei în plus câteva kilograme. Singura soluţie ca să eviţi toate aceste neplăceri este să (re)înveţi să mănânci echilibrat.
8 Mai bine mănânci un sendviş decât să sari peste o masă
Adevărat. Chiar dacă eşti la dietă, nu sări peste nicio masă, altfel organismul va compensa la masa următoare, făcându-şi „provizii” suplimentare. O felie de pâine cu piept de pui şi multă salată verde, de exemplu, nu îngraşă şi te ajută să ţii foamea în frâu, astfel că regimul n-o să ţi se mai pară atât de greu de ţinut. Dacă adaugi un fruct şi un pahar cu apă este chiar o masă foarte bună şi săţioasă.
9 Dacă ai „stricat” regimul, mai bine renunţă
Fals. Disciplina e bună într-o cură de slăbire, dar, din fericire, nu esenţială. Cel mai sigur drum este să-ţi schimbi regimul cu paşi mici, luând în calcul din start mici păcate. Nicio abatere alimentară nu este de necorectat, cu condiţia să nu devină, din nou, obişnuinţă. Regimurile adevărate nu pun niciodată astfel de probleme şi, în general, nu sunt nici prea restrictive, nici exclusive (numai legume sau numai carne etc.), pentru că organismul trebuie să primească tot ce are nevoie pentru a rămâne sănătos.
10 Dacă ţii regimul disociat, poţi să mănânci oricât
Fals. E complet greşit să ţi imaginezi că dacă azi, de exemplu, nu mănânci decât lactate, poţi consuma oricât. Sau cu telemea. Nici măcar brânza dulce nu e „la liber”, decât dacă e dietetică. Restricţiile ţin de cantitatea mare de grăsimi pe care acestea le conţin şi care fac, de exemplu, ca 100 g de telemea de oaie să ofere circa 300-320 kcal, la fel ca şi caşcavalul, iar 100 g de smântână sau de brânză topită să „dea” spre 400 kcal! Aşadar, şi aici trebuie să existe o măsură, astfel încât să nu depăşeşti 1.500-2.000 kcal pe zi. Cel mult şi doar dacă ai o muncă fizică intens solicitantă. Kilogramele dispar, până la urmă, prin economia de calorii, nu prin simpla disociere a alimentelor.