Cireșe toxice vândute într-un hipermarket din România. Care este explicația

De Oana Dinu, pe Ultimul update Luni, 07 mai 2018, 21:28
Cireșele toxice care sunt vândute într-un hipermarket din România conțin substanțe care afectează ficatul și rinichii.

UPDATE: Reprezentanții Carrefour România susțin că produsul a fost scos de pe raft, chiar dacă s-a produs doar o eroare de etichetare: „Dorim să vă comunicam faptul că produsul respectiv a fost retras de la raft. Ne-am adresat furnizorului pentru informații suplimentare care ne-a transmis următoarele: din cauza unei regretabile erori umane, informațiile de pe etichetele produsului erau greșite, operatorul furnizorului însărcinat cu tipărirea lor folosind un alt șablon de etichete, destinat unui produs de citrice. Vă asigurăm că produsul nu reprezintă niciun pericol pentru consumul uman și respectă în totalitate standardele de calitate prevăzute de lege, conform declarației de conformitate provenită de la furnizor.”

O cutie cu cireșe importante din Turcia, însoțite de mesajul „tratat cu Imazalil şi Thiabendazol. Coaja nu se recomandă pentru consum”, a fost fotografiată și postată pe Facebook de un utilizator. Conform legislației europene, aceste substanțe sunt interzise în agricultură, conform news.ro.

Deși gustul și mirosul nu sunt modificate de aceste substanțe toxice, ele ne pot afecta ficatul și rinichii. Chiar dacă nu este consumată coaja, pericolulul de a te intoxica nu dispare. Ele trebuie bine spălate pentru a fi îndepărtat pesticidul de pe suprafața lor.

Avertizări privind consumul de citrice tratate cu Imazalil şi Tiabendazol au fost făcute și anul trecut de către directorul ANPC Paul Anghel, care spunea: „Citiţi cu atenţie eticheta produselor pe care doriţi să le achiziţionaţi şi e bine sa ştiţi că: portocalele si citricele conservate cu IMAZALIL sunt foarte periculoase pentru consumul uman. THIABENDAZOL-IMAZALIL sau E233 acoperă coaja citricelor, este folosită pentru combaterea bolilor la plante si are o actiune fungicidă.”

 

Citește și: 

Studiu: Sauna reduce riscul de infarct

15 alimente pe care trebuie să le consumi pentru a trăi 100 de ani

Sursă foto: Facebook

 

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!