Află ce este dispareunia şi cum poţi scăpa de această disfuncţie sexuală

De Sandra S., pe Ultimul update Sâmbătă, 17 ianuarie 2015, 11:23

Când începi să ai dureri în timpul actului sexual, acesta devine neplăcut. Iar dacă nu mergi la un medic pentru a rezolva problema, în timp aceasta se agravează şi nu doar că vei avea dureri în continuare, ci poate duce şi la teama de sex, de apropierea fizică de partener. Află care sunt simptomele şi cauzele dispareuniei şi care este soluţia acestei disfuncţii sexuale.

Ce este dispareunia şi care sunt simptomele


Când suferi de dispareunie, simţi dureri puternice în zona intimă cu foarte puţin timp înainte, în timpul sau imediat după contactul sexual. Durerile pot fi permanente sau intermitente, iar disfuncţia aceasta este una destul de comună.
Există mai multe simptome care îţi pot arăta că suferi de dispareunie, toate fiind tipuri diferite de dureri: durere la prima penetrare sexuală, durere la fiecare fel de penetrare – chiar şi când îţi introduci un tampon -, durere când faci sex cu anumiţi parteneri sau în anumite circumstanţe, după un act sexual nedureros, în timpul penetrării adânci sau dureri şi usturimi în toată zona genitală în timpul actului sexual.

Din ce cauză poţi face dispareunie

În timp ce motivele fizice sunt diferite, de la caz la caz, cei emoţionali pot fi asociaţi cu mai multe tipuri de disfuncţii sexuale la femei. Iată care sunt cauzele dispareuniei:

Dureri în timpul penetrării superficiale:

Dacă vaginul tău nu s-a lubrifiat natural destul, poţi simţi unele usturimi sau chiar dureri la începutul actului sexual. Este o cauză des întâlnită, în special la femeile ale căror nivel de estrogen a scăzut mult, în urma menopauzei, după o naştere sau în timpul alăptării. Şi unele medicamente pot afecta o femeie astfel: medicamente anti-depresive, pastile pentru tensiune crescută, sedative, antihistaminice sau anumite pilule anticoncepţionale.
Iritaţiile sau rănile pot fi un alt motiv din care simţi dureri la începutul penetrării – în urma unei lovituri, operaţii ale muşchilor pelvini, epiziotomii sau anormalităţi congenitale. O infecţie în zona genitală sau a tractului urinar de asemenea poate face actul sexual dureros. Iar un alt factor poate fi vaginismul, spasmele involuntare ale muşchilor vaginali, care face orice fel de penetrare dureroasă.

Dureri în timpul penetrării adânci

De cele mai multe ori, femeile au descris acest tip de durere ca „fiind ceva împuns” înăuntru, în timpul actului sexual. Aceste dureri sunt mai pronunţate în anumite poziţii, iar cauzele pot fi: endometrioza, boala inflamatorie pelvină, prolapsul uterin, fibroame la nivelul uterului, cistite, sindromul colonului iritabil, hemoroizi sau chisturi ovariene. Şi tratamentele împotriva cancerului – chimioterapie -, în urma schimbărilor ce au loc în organism, sexul poate deveni dureros.
Citeşte mai multe pe pagina următoare!
Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Citeşte continuarea pe pagina următoare: 1 2

Urmărește-ne pe Google News
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!