Psiholog: Cuplurile fericite nu au nevoie să se etaleze pe Facebook

De Oana Savin, pe
Oamenii postează tot mai des momente din viețile lor pe Facebook, inclusiv evenimente din relația de cuplu. Deși suntem înclinați să ne împărtășim bucuriile din viață pe rețelele de socializare, un cunoscut psiholog susține că social media este un supliment al identității noastre, conectivității și respectului de sine.

Nu ar trebui să fie o surpriză faptul că sfârşim prin a deveni dependenţi de emoţia puternică pe care click-urile şi pixelii ne-o dau, pentru că acele lucruri pe care le prezintă social media – statutul de persoană, conectivitate, valoare intrinsecă – sunt lupte foarte adânc încorporate în condiţia umană. Dacă vrei să ştii cum vrea cineva să fie văzut de lume, nu trebuie să cauţi mai departe de caracteristicile din social media feeds. Iar acest lucru nu este nicăieri mai adevărat (sau mai interesant, că să fim sinceri) decât când vine vorba despre cele mai intime relaţii ale oamenilor. În timp ce a fi mândru public în legătură cu partenera/ul ta/tău este normal şi chiar sănătos, în acelaşi timp există o conexiune clară între cât de mulţumit cu adevărat eşţi de relaţia ta şi cât de des postezi despre ea”, a explicat medicul psiholog Angela Nuțu, vicepreședintele Asociației Române de Hipnoză pentru Adevărul.

De ce cuplurile fericite nu se expun pe Facebook

Psihologul a precizat că există cel puțin șase motive demonstrate, conform cărora cuplurile fericite evită să își expună aspecte din viața lor amoroasă pe Facebook.

  1. Îți distorsionezi singur imaginea asupra vieții tale de cuplu

Pe scurt, începi să îți vezi relația prin ochii celorlalți, uitând că ceilalți văd doar o imagine parțială și prelucrată a vieții tale alături de persoana iubită.

Cu alte cuvinte, dacă nu primim acel “extaz” din ariile vieţii despre care noi credem că sunt responsabile pentru mulţumirea emoţională, căutăm acest sentiment altundeva. Cel mai des întâlnit, acest lucru vine de la cum credem noi că percep ceilalţi oameni situaţia în care suntem (Dacă ne convingem că alţi oameni văd relaţiile noastre că fiind fericite, suntem mai fericiţi în ceea ce le priveşte, pentru că în mod subconştient ne influenţează, ne schimbăm punctul de vedere)”, a subliniat psihologul.

  1. Atunci când ești fericit cu viața ta ești în mod natural mai prezent pentru ea

Îți vine mai rar să faci poze sau să-ţi verifici noutăţile de pe social media. Nu e ca şi cum nu faci lucrurile astea niciodată, ci doar că… atunci când viaţa te face atât de fericit, de ce să te laşi distras de asta?”, a explicat specialistul.

  1. Cuplului care își păstreză argumentele intime sau certurile în offline îi este mai bine

Nicio problemă nu s-a rezolvat cu bine prin expunerea ei în public, în fața prietenilor de pe Facebook sau a familiei.

  1. Nu trebuie căutat sentimentul de validare în exterior

Bucuria unui cuplu este aceea de a fi împruenă, nu de a posta despre a fi împreună.

  1. Nu ai nimic de dovedit

Nu se folosesc unul de celălalt pentru a demonstra lumii că sunt fericiţi, demni de iubire, valoroşi şi atractivi. Sunt împreună pentru că vor ei să fie aşa, nu pentru că problemele lor bine înrădăcinate îi determină să stea împreună”, a declarat psiholog Angela Nuțu.

  1. Oamenii care folosesc mai puțin social media sunt mai fericiți

Oamenii care stau o săptămână fără Facebook sunt semnificativ mai fericiţi. Depresia poate fi legată de folosirea în exces a social media, din cauza teoriei de comparaţie socială. Folosirea intensă, exagerată a social media este în mod obişnuit asociată cu lipsa sănătăţii mentale. Merge la nesfârşit. Aşadar nu este vreo surpriză că s-ar putea scurge această nefericire si în relaţiile noastre interpersonale”, a subliniat psihologul.

Trăim astăzi mai mult ca oricând într-o eră a informaţiei. Dar haideţi să păstrăm acest lucru exact aşa cum este – adică drept un avantaj şi nu un alt lucru de care să devenim dependenţi. Să păstrăm avantajele faptului că suntem întotdeauna la un click distanţă de orice şi oricine, dar să ne păstrăm mai aproape de noi înşine! Adevărata validare nu vine din niciun click sau like, în ultimă instanţă nici măcar de la familie sau din relaţia ta offline, ci din interiorul tău. Păstrează contactul cu tine, cunoaşte-te, recunoaşte-ţi trăirile, nevoile, valorile, observă-te cu sinceritate, acceptă-te, iubeşte-te aşa cum eşti şi în acelaşi timp mergi spre mai binele tău în fiecare zi! Vei vedea atunci cum acea bucurie palidă a recunoaşterii exterioare (a like-ului vânat pe facebook) va fi înlocuită de bucuria autentică a propriei valori şi a conştiinţei de sine. Iar asta nu ţi-o poate lua nimeni, indiferent de conjunctură”, a mai spus Angela Nuțu.

Sursă foto: 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Urmărește-ne pe Google News
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!