De ce dispar bărbaţii fără o vorbă?

De Lumea Femeilor pe

„Fapte, nu vorbe” este dictonul multor bărbaţi. Pe care îl aplică şi atunci când pun capăt unei relaţii de cuplu. În urma lor rămân femei care se întreabă: „De ce a plecat?” Noi am încercat să găsim răspunsul
Au fost doi ani minunaţi: sex fierbinte, interese comune, vacanţe de vis, certuri urmate rapid de împăcări. Până când, într-o sâmbătă, a simţit o tensiune inexplicabilă între ei. L-a întrebat ce se întâm­plă, dar a primit doar răspunsuri ambigue. Apoi, el a plecat la el acasă şi nu a mai sunat-o. Nici nu i-a mai răspuns la telefon. Când a vrut să-şi facă o cafea la filtrul pe care el îl primise cadou, nu a mai avut la ce. Atunci a înţeles: îl luase cu el sâmbăta trecută, pentru că ştiuse că nu se va mai întoarce. Dar ei nu a vrut să-i spună nimic…

Această poveste, primită la redacţie, ne-a impresionat şi ne-a întristat. Şi ne-a făcut să ne amintim de multe cazuri asemănătoare, în care femei mai tinere sau mai vârstnice au fost părăsite fără un cuvânt. Unele mai caută şi astăzi cu disperare răspunsul la chinuitoarea întrebare: „De ce?”

„Este vorba despre o situaţie pe care eu o numesc sindromul bărbatului care pleacă după ţigări şi nu se mai întoarce, ne-a explicat psihologul Diana Damian. O atitudine aparent inexpli­cabilă, care are, totuşi, o logică: una masculină. Este o fugă de răspundere, de discuţii şi de explicaţii. Pentru că acestor bărbaţi le lipseşte curajul de a-şi asuma propriile fapte”.

Există trei tipuri de bărbaţi care părăsesc femeile fără explicaţii:

1. Don Juan

Tipul Don Juan, a cărui dragoste se stinge în momentul în care „reduta” a fost cucerită. Adică femeia s-a îndrăgostit de el… Şi pentru că nu poate să-i spună ei asta, preferă să dispară „în ceaţă”. De obicei, dramele provocate de el nu sunt însă grave, fiindcă relaţiile sunt de scurtă durată.

2. Bărbatul care nu promite

Bărbatul care ţine la libertatea lui, mai precis cel incapabil să se implice afectiv. Acest bărbat poate să se întâlnească luni în şir cu o femeie, să facă drag­oste cu ea şi să „o scoată în lume”. Dar va fi foarte surprins dacă ea se supără când el dispare din viaţa ei. Pentru că, din punctul lui de vedere, relaţia nici nu a existat. Scuza invocată de obicei de acest tip de bărbat: „Eu nu i-am promis nimic”.

3. Împăciuitorul

Cel mai periculos este genul de bărbat docil, care se implică în relaţii de lungă durată, fără să se plângă sau să se certe vreodată. Nu se supără dacă ea întârzie, merge la ce film vrea ea şi face şi copii, dacă ea îşi doreşte asta. Dacă la un moment dat ajunge însă la concluzia că relaţia s-a banalizat sau îl atrage o altă femeie, dispare fără o vorbă. Eventual, cu filtrul de cafea…

„Din nefericire, acest tip de comportament este foarte răspândit şi reprezintă expresia unei tendinţe tipic masculine: fuga de responsabilităţi, afirmă psihologul Diana Damian. Când nu au ceva bun de comunicat -iar faptul că vrea să se despartă de partenera lui nu este o veste bună -bărbaţii preferă să nu spună nimic. Motivul: ei doresc să fie percepuţi ca cei care rezolvă problemele nu ca cei care le provoacă.”

În situaţii ca aceea de mai sus, se adaugă şi un alt factor: sentimentul de vinovăţie. Iar soluţia cea mai la îndemână este fuga fără cuvinte. Ceea ce îi ajută şi îi salvează este faptul că, după cum spunea un scriitor celebru, „bărbaţii trăiesc din uitare, femeile din amintiri”.

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro