Cum îți poți ajuta copilul să socializeze mai mult

De Unica.ro pe

Interacțiunea socială este extrem de importantă pentru un copil. Ajută în dezvoltarea personalității și a empatiei, în înțelegerea sentimentelor și modului în care acestea sunt exprimate, în rapiditatea cu care el se poate adapta într-un mediu nou și poate participa în activități de grup. Toate acestea, inclusiv conceptul de prieteni și prietenie, sunt înțelese și devin importante în general până în jurul vârstei de cinci ani, iar socializarea este calea prin care un copil poate să le atingă pe toate. Dacă cel mic preferă să stea mai izolat, îi este rușine să vorbească, să se deschidă și să se exprime în fața altora, există câteva metode prin care îl poți încuraja să devină mai sociabil.

Cum îți poți ajuta copilul să socializeze mai mult:

Învață-l ce sunt emoțiile

Emoțiile pot fi imitate, fie prin gesturi, imagini, sunete, prin joacă. Atunci când fericirea, supărarea, dezamăgirea, entuziasmul, nervozitatea, starea de oboseală, de teamă sau de pericol îi sunt reprezentate corect, va reuși să le înțeleagă mai bine și să știe la rândul său ce simte. Poți încerca un joc cu cărți care imită astfel de emoții pe care el trebuie să le diferențieze, iar printr-o astfel de comunicare va reuși să înțeleagă (în ciuda complexității lor) cum funcționează toate acestea.

Pune-l într-un context potrivit

Un copil mai singuratic va avea mereu probleme să interacționeze cu lumea exterioară, chiar și atunci când va dori asta. Este rolul tău de părinte să îl pui într-un context potrivit, alături de alți copii. Spre exemplu, îi poți oferi jocuri creative prin care poate să își pună imaginația la treabă și să se deschidă alături de copii de vârsta lui. De asemenea, implică-l în sporturi de echipă sau alte activități de grup care să îl facă să se simtă integrat într-o comunitate.

Încurajează contactul vizual

Aceasta este una dintre regulile care se aplică și adulților, însă este una care de obicei se deprinde din copilărie. Atunci când porți un dialog cu cineva, este indicat să privești mereu în ochi persoana căreia i te adresezi. Repetând acest obicei simplu, atunci când este mic, un copil învață atât să comunice mai eficient, dar și să stabilească o relație de încredere cu persoana din fața sa. Cum poți face asta prin joacă? Provoacă-l să spună o poveste fără să clipească, în timp ce se uită în ochii tăi. Acest exercițiu îl va face să învețe foarte rapid că nu trebuie să se intimideze atunci când cineva se uită direct la el.

Învață-l să comunice

Una este socializarea, alta este comunicarea. În timp ce prima facilitează interacțiunea, a doua este o formă de exprimare, care poate fi realizată atât prin scris, cât și prin desen, muzică sau alte feluri. Atunci când vorbim despre comunicarea verbală, un copil trebuie să învețe să salute, să fie respectuos, să mulțumească și să se adreseze corespunzător persoanei din fața sa. Aceste mici lucruri trebuie învățate de acasă și reprezintă baza comunicării, care mai departe îl va ajuta și în procesul de socializare.

(P) Articol realizat în colaborare cu Elefeant.ro.

Sursă foto: Pixabay

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro