Cât de periculose sunt certurile în cuplu

De Lumea Femeilor pe

Certurile sunt inerente într-o familie. Sunt chiar pozitive până la un punct. Dar starea de război permanent poate provoca ruptura
Viaţa în doi, ştim foarte bine, nu înseamnă doar dragoste şi miere. Grijile, lipsurile, rutina, neîmplinirile, toate pot genera, la un moment dat, faimoasele scene de familie, când fiecare îşi susţine „adevărul” şi nu vrea să cedeze. După ceartă, înfruntarea poate continua, dar cu alte arme, alte strategii, până când unul dintre ei învinge. Dar poate fi vorba de o victorie? Sigur că nu. Iată patru strategii pe care trebuie să le evitaţi dacă vreţi să găsiţi calea împăcăr

Trântitul uşii

După o ceartă cât de mică, Sorin pleacă trântind uşa. Se întoarce după câteva ore, băut şi convins că familia lui se duce de râpă: „Ne certăm din orice. E clar că nu suntem făcuţi unul pentru altul. Mai bine ne despărţim decât să ne facem rău în continuare”. Atitudinea lui o aduce pe Maria în pragul disperării. Nu vrea să-şi distrugă căsnicia, dar nici nu ştie cum să procedeze ca s-o salveze. Sfatul psihologului:

Maria trebuie să înţeleagă că soţul ei are o problemă: îi este teamă că nu va fi în stare să păstreze relaţia lor. El caută nod în papură, provoacă certuri, apoi dramatizează situaţia. Pleacă trântind uşa şi revine cu o mină disperată: eu am încercat totul, dar căsnicia noastră e pe ducă.

Obsesia împăcării

Marcela şi George se ceartă foarte rar. Dar atunci când se întâmplă, ea începe să despice firul în paişpe, analizând vorbele, gesturile. Nu mai poate dormi, nu mai este atentă la serviciu. Are impresia că ceva s-a spart între ei şi că trebuie să lipească la loc. Se lansează în dezbateri interminabile cu George, face promisiuni deşi el pare să nu mai dea importanţă incidentului.

  • Sfatul psihologului:
  • La Marcela, dorinţa de împăcare capătă o formă obsesivă, care riscă să-l sufoce pe George. Ea ar trebui să ţină seama de sensul zicalei: „Ce-i prea mult strică”.

Atitudinea indiferentă

După o ceartă zdravănă, Petre se comportă ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat. Nu comentează, nu cere şi nici nu dă vreo explicaţie. Această detaşare a lui o scoate din minţi pe Ileana. Ea consideră atitudinea lui drept lipsă de respect faţă de relaţia lor.

  • Sfatul psihologului:

Se pare că Petre joacă rolul tipului care este mai presus de astfel de conflicte. La prima vedere, este o atitudine pozitivă. În realitate, este o armă pe care o foloseşte împotriva Ilenei, făcând-o să se simtă ca o scorpie în comparaţie cu el, care este ireproşabil. E bine ca ea să nu se lase prinsă în această capcană.

Îmbufnarea

Andra este o specialistă în arta îmbufnării. Este în stare să nu adreseze o vorbă soţului ei chiar şi câteva luni de zile. Laitmotivul îmbufnării este: „Trebuie să înţeleagă că m-a făcut să sufăr”. Aşa că-l pedepseşte, ignorându-l total. În această perioadă, oricâte flori sau daruri i-ar aduce, ea rămâne de neclintit. Nu cedează decât atunci când e convinsă că el a plătit destul pentru greşeala sa.

  • Sfatul psihologului:
  • Andra se închide în ea pentru a se proteja, pentru a nu suferi. Este un comportament care se autoalimentează. Există două feluri de îmbufnare. Cea care acuză: „Este greşeala lui şi trebuie să plătească”, ca în cazul Andrei. Un al doilea tip, mai puţin agresiv: după ce se ceartă, el sau ea tace, aşteptând ca celălalt să facă primul pas spre împăcare.

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro