Ne vindem sau nu ieftin în carieră și relații?

De Delia Nica pe

Avem credite și nu ne e la îndemână să ne confruntăm șeful, ne e frică să divorțăm, copilul trebuie transferat la o grădiniță mai bună, iubitul nu se hotărăște să ne ceară în căsătorie, etc, sunt tot atâtea motive pentru care tiparul „Prostituatei” își găsește loc în viața noastră, adică apelăm la o mască pe care ne-o punem pentru a trece măcar temporar peste conflictul cu care ne confruntăm. Cum funcționează această mască:

  • Îl lăsăm pe șef să ne calce în picioare pentru că nu ne permitem să-i atragem atenția că metodele folosite de el sunt similare celor folosite în sclavagism,
  • Presiunea socială este prea mare pentru noi pentru a gândi măcar să devenim divorțate și atunci ne amăgim cu eternul șablon „oricum altul mai bun nu găsesc”
  • Sigur directoarea grădiniței de „VIP-uri” are nevoie de ceva și mă pot da peste cap să-i fac rost.
  • Dacă voi uita să iau pastila zilnică, poate că am mai multe șanse să-l conving pe „amețitul” ăsta să facă pasul pe care îl aștept de atâta timp.

Vă sună ceva cunoscut din toate astea? Chiar dacă până acum nu am fost în situația de a ne confrunta cu situații similare, sigur am auzit de la amici câte ceva. E ceva greșit să apelam la astfel de soluții sau atitudini? Haideți să analizăm.

E un automatism deja să folosim sintagma „În viață trebuie să faci compromisuri”

Eu prefer să spun că e de preferat să ne ajustăm de la caz la caz. Când apare compromisul? Atunci când prețul plătit nu e cel corect. Sau mai pe scurt, dacă nu ieșiți „pe plus” cântărind situația. În această variantă e musai să ieșiți din circumstanța respectivă. De ce? Pentru că veți sfârși foarte frustrate și nemulțumite de investiția sufletească sau materială. În timp, compromisul în relații ne omoară sufletește.

„Prostituata” de vibrație joasă apelează la manipulare, „Prostituata” de vibrație înaltă apelează la trucuri întâlnite la cei mai fini „influenceri”. Ea pune în practică o strategie întreagă pentru a obține ce-și dorește. Și cei mai de succes oameni de afaceri procedează la fel în negocierile lor. De ce? Pentru că succesul e foarte important pentru o afacere, așa că scot din dulap costumul care îi va ajuta să ajungă la rezultatul dorit apelând la mijloacele de convingere etice după care îl dau jos. Își cântăresc cu grijă „armele” cu care pleacă la „război” pentru că la luptă nu te avânți cu scobitori, ci cu tot arsenalul la care poți apela pentru a câștiga războiul. Vom recurge la ajustări dacă vrem cu adevărat să facem echipă cu cineva.

„Prostituata” nu se poate bizui pe sine, nu pleacă pentru că nu are încredere că poate mai mult sau mai bine, ea vrea să le facă pe plac tuturor, ceea ce e imposibil. Partea pozitivă a acestui tipar este că ne cunoaștem valoarea și nu vom permite să primim mai puțin decât merităm. Vom pleca din relațiile toxice mâncând pământul. Cu o stimă de sine ridicată vom muta munții din loc, iar dacă suntem și inteligente îi vom lăsa la locul lor și ne vom ridica muntele nostru propriu.

Găsiți măcar trei lucruri pozitive despre voi, spuneți-vi-le în oglindă sau în căști și ridicați-vă vibrația dacă vreți să învățați să vă negociați corect poziția în viața personală și profesională. Nu e greu, dar nici simplu, pentru că e nevoie de disciplină. Dar MERITĂ! Vă promit!

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro