Curaj, femei!

De Andrei Crăciun, pe Ultimul update Luni, 26 iunie 2017, 12:03
A trecut și sfânta zi de 8 martie, și nu am suficient de multe pălării în garderobă (deși eu sunt proprietarul a nenumărate pălării, mai ales albastre) pentru a le scoate în calea doamnelor și domnișoarelor. Femeia merită întotdeauna mai mult. Nu e o laudatio, e un fapt: cei mai curajoși dintre oameni sunt femei.

Să începem cu începutul. Dacă binecuvântarea maternității nu îi era dată femeii, este greu de crezut că bărbații ar fi găsit în perpetuarea speciei o idee bună. Am fi lăsat-o așa cum a căzut și ne-am fi îndreptat, cu un calm imperial, spre extincție.

Dincolo de orice glumă care se poate face (și e bine să se facă), vă spun, din viața de ziarist, adică din viața adevărată, că femeia este motorul schimbărilor în toate periferiile, în toate cartierele mărginașe, în toate mahalalele, peste tot unde există oprimați, peste tot unde există obidiți, peste tot unde există nedreptate.

Departe de glossy, se află armate de femei de un curaj nebun, care luptă pentru demnitatea lor și a copiilor lor. Ele sunt eroii mei. Înfruntă ostilitate și tradiții și se agață încă de nobila idee de școală. Cred că școala poate fi un vehicul pentru evadarea copiilor lor. Le sunt alături. Și, chiar dacă nu e plăcut, e obligatoriu să vă dau și câteva vești proaste.

Aflați, dragi cititoare, că sunt zeci de mii de victime ale violenței domestice în România – probabil că avem nevoie într-adevăr de o Coaliție pentru Familie, dar care să se ocupe chiar de aceste probleme din realitate, căci sunt pe viață și pe moarte.

Și mai aflați, dragi cititoare, că mai avem și alte zeci de mii de victime ale traficului uman  (cred că sunteți la curent cu veștile care ne vin dinspre Sicilia), și mai avem și peste o sută de mii de copii fără identitate, care cresc ai nimănui. Și mai avem și peste o sută de mii de copii care se culcă flămânzi. Și mai avem și zeci de mii de copii abandonați.

Acestea sunt prioritățile reale rămase în urma destrămării celulei tradiționale a societății (reală și ea, destrămarea). Și mă aștept ca marele curaj de a le aduce în prim-plan-ul scenei publice, acolo unde le e locul, să vină tot de la femei.

De aceea, vă doresc, de la mijlocul lui martie, și mai mult curaj, doamnelor și domnișoarelor! Aveți puterea de a schimba lumea într-un loc măcar îndurabil, dacă nu plăcut sau fantastic.

Citește și alte articole scrise de Andrei Crăciun:

Cum rezistați?   

Pe ce lume trăim? 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!