Ghidul complet al produselor cu SPF

De Carmen Ghibuțiu, pe Ultimul update Luni, 11 iunie 2018, 14:24
Îți place să ai pielea bronzată, să stai la soare, să-ți petreci zile întregi la mare sau la piscină? Atunci cu siguranță vei fi interesată să afli cum să-ți alegi crema de protecție solară pentru a te bucura de un bronz frumos și sănătos, fără arsuri sau pete.

Sun Protection Factor (SPF) sau Factorul de Protecție Solară (FPS) sunt literele pe care trebuie să le cauți întotdeauna pe un produs când mergi la plajă. De fapt nu doar atunci, important este să folosești produse cu SPF și când ești la o plimbare pe stradă în timpul verii. Previi astfel multe aspecte neplăcute cu care te poți confrunta din cauza radiațiilor solare – îmbătrânirea prematură a pielii, piele înroșită sau arsuri, pete pigmentare sau alte afecțiuni mai grave ale pielii.

Ce este SPF

Factorul de protecție solară este un număr care îți spune cât timp poți să stai la soare, iar pielea este protejată împotriva razelor UVB. Dacă pielea ta se înroșește după 10 minute de stat la soare fără cremă de protecție, atunci când aplici un produs cu SPF 15 vei ști că acesta te va proteja 10 x 15 minute, adică 150 de minute.

Ghidul complet al produselor cu SPF

UVA și UVB

Radiațiile UVA sunt responsabile de îmbă­trânirea prematură a pielii și apariția ridurilor, iar cele UVB provoacă arsurile solare la nivelul pielii și cancerul de piele. Pentru cea mai bună protecție UVB, specialiștii recomandă să folosești un produs cu SPF minimum 15. De asemenea, în ultimii ani au apărut foarte multe creme de protecție solară care protejează atât împotriva razelor UVB, cât și UVA. Este recomandat să alegi un astfel de produs, pentru a preveni toate neplăcerile cu care pielea ta expusă la soare se poate confrunta.

Când aplici? Imaginea oamenilor care ajung pe plajă și încep să se dea cu crema de protecție solară îți este familiară probabil. Este total greșit. Pentru ca un produs să aibă eficiență ma­ximă, trebuie aplicat întotdeauna cu 15-30 de minute înainte de expunerea la soare. De asemenea, trebuie reaplicat frecvent, la două ore. Alt lucru important de care trebuie să ții cont este că, și atunci când aplici crema din nou, trebuie să stai 20 de minute la umbră, înainte de a-ți expune iar pielea razelor de soare.

Cantitatea

Și cantitatea este importantă, recomandat fiind aproximativ 30–35 grame de produs (aproximativ două linguri) pentru a acoperi întreaga suprafață a corpului. În cazul în care nu aplici suficientă cantitate, nu te vei bucura de protecție solară maxi­mă conform indicațiilor scrise pe produsul ales. Ca să-ți faci o idee, dacă stai o zi întreagă pe plajă, ar trebui să consumi cam un sfert dintr-un tub de 250 ml de cremă.

Ce factor alegi?

Un produs cu SPF 15 asigură o protecție eficientă pentru majoritatea oamenilor. Cu cât factorul de protecție solară e mai mare, cu atât e mai bine este doar un mit, lucru demonstrat de Scala Factorului de Protecție Solară. Dacă te uiți la următoarele date, vei constata că un produs cu SPF 30 îți asigură o protecție solară cu doar 4% mai mare decât unul cu SPF 15.

  • SPF 15 blochează 93% din razele UVB
  • SPF 30 blochează 97% din razele UVB
  • SPF 50 blochează 98% din razele UVB

Criteriile de care e bine să ții cont când alegi produsul sunt altele. De exemplu, dacă ai pielea albă, te bronzezi foarte greu sau aproape deloc, pielea ta se înroșește la soare, ești blondă, ai ochii de culoare deschisă, este indicat un SPF de minimum 30. Dacă ai multe alunițe, ai alergie la soare sau ai avut cancer de piele, este recomandat să folosești SPF 50. În cazul copiilor, alege produse destinate special pentru pielea lor (sunt game pentru cei mici) și ține cont că bebelușii pot fi expuși razelor solare doar după ce au împlinit șase luni.

Ce tip de produs?

La fel ca și în cazul altor produse cosmetice de îngrijire, trebuie să-ți alegi produsul de protecție solară pentru față în funcție de tipul de ten. Dacă ai tenul gras sau mixt, folosește formule oil-free, iar în cazul în care ai tenul uscat, acesta are nevoie de formule cremoase, hrănitoare, emoliente (lapte de corp sau creme).  Atenție la zona din jurul ochilor, căreia trebuie să-i acorzi o atenție sporită. Pen­tru aceasta poți folosi crema de față cu SPF (de preferință 50+).

Pentru corp, spray-urile sau loțiunile sunt cel mai ușor de aplicat. Atenție: să acoperi bine toate zonele expuse. Nu uita de partea interioară a brațelor, zona după urechi sau cea din spatele gâtului.

Bronz sănătos

Un produs cu protecție solară este indispensabil atunci când mergi la plajă, dar aceasta nu înseamnă că nu trebuie să ții cont și de alte lucruri pentru ca pielea ta să fie bronzată sănătos și uniform. Evită expunerea între orele 11:00 și 16:00. Chiar dacă stai sub umbrelă sau te plimbi pe la umbră, tot trebuie să folosești SPF.

Mituri despre SPF

„Dacă folosesc cremă cu SPF ridicat, nu mă mai bronzez.“ Factorul de protecție ridicat (30 sau 50) nu oprește producția de melanină care determină procesul de bronzare.

„Am pielea închisă la culoare, așa că n-am nevoie de protecție solară.“ Indiferent de nuanța pielii, aceasta trebuie protejată de radiațiile UVB și UVA.

„Dacă folosesc consecutiv două produse cu SPF, factorul de protecție se adună.“  În niciun caz! Dacă aplici o cremă de față cu SPF 15 și apoi un produs de protecție solară cu SPF 10, tenul tău NU este protejat cu SPF 25 (suma celor două).

„Nu am nevoie de SPF, dacă stau doar dimineața și seara la plajă.“ Într-adevăr, soarele este mult mai periculos între 11:00 și 16:00, dar dermatologii atrag atenția că e nevoie să folosești protecție solară indiferent de ora la care ești la plajă.

„Cu cât folosesc un produs cu SPF mai mare, cu atât pielea mea este mai bine protejată de soare.“ De fapt, pentru o protecție solară maximă, cel mai important este să aplici cantitatea corectă, la fiecare două ore.

Citește și – Produsul must-have din trusa ta de îngrijire şi frumuseţe

Citește și – Ponturi despre frumusețe pe care orice femeie trebuie să le știe până să împlinească 30 de ani

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!