Trei drumuri catre Revolutionary Road

De Unica.ro, pe

O sa-ti placa Revolutionary Road? Nu stiu. Depinde de tine. E un film de mare impact emotional, zic eu, de genul: ori te ravaseste, ori iti pare rau dupa bani. Varianta de mijloc, in…

… care te uiti dar te lasa rece, e prea putin probabila. In orice caz, nu e o comedie-romantica-pentru-vineri-seara. Daca vrei sa te relaxezi cu o pelicula usoara, incearca altceva.

Dupa Revolutionary Road fii pregatita sa-ti treci in revista parerile despre propriile vise, viata si relatie de cuplu.

Am gasit totusi, pentru tine, trei criterii. O sa-ti placa acest film daca

… ti-a placut „American Beauty”


Sam Mendez este remarcabilul regizor al ambelor filme. Si daca te-a impresionat „American Beauty”, castigatorul a 5 premii Oscar in 2000, cu siguranta ca si „Revolutionary Road” o sa-ti mearga la inima.

Pana si tema este asemanatoare: alienarea omului in societatea moderna, robotizata si robotizanta. Diferenta este ca intre timp dl. Mendez a mai acumulat o doza de pesimism. (Sau poate de realism…?) Si „American Beauty” se termina prost.

Dar speranta unei continuari si a unei libertati care invinge moartea risipeste tragismul. „Revolutionary Road” reuseste sa-ti lase un gust amar, pe care regizorul nu mai are generozitatea sa ti-l indulceasca. Va trebui sa te descurci singura cu el.

Faptul ca actiunea se petrece in anii 60 nu are nicio relevanta. Aduce doar o culoare retro, plina de nostalgie. Dar nu te lasa pacalita. E aceeasi poveste ca si azi, numai ca avand o tehnologie mai inapoiata.

… ti se pare reusit cuplul Winslet – DiCaprio


Da, da, chiar celebrul cuplu care te-a facut sa versi atatea lacrimi la „Titanic”. Mai maturi, evident, si prinsi intr-o poveste in care dragostea si-a pierdut demult savoarea adolescentina.

De fapt, chiar asta e problema lor. Si incearca sa-si regaseasca visele, sa-si resusciteze idealurile, sa se smulga rutinei si convenientelor. 

Povestea e condimentata de un personaj mai mult decat pitoresc: John Givins (interpretat de Michael Shannon), un profesor de matematica client al ospiciului si victima a tratamentelor psihiatrice cu electrocutare (asta pentru ca nu se inventasera inca medicamentele care te fac leguma pe vremea aia).

De fapt, el pur si simplu nu se poate abtine sa nu spuna adevarul, iar acesta e atat de incomod pentru ceilalti, incat prefera sa-l considere nebun. Ce-ti spune asta despre societatea in care asa ceva e posibil?…

… ti-a placut „Veronika se pregateste sa moara”


Ce legatura e intre filmul asta si cartea lui Coelho? Nu ma intreba. Daca ai citit-o si, mai mult, daca ti-a placut, o sa intelegi. Poate ideea ca daca iti tradezi aspiratiile si visele lucrurile se termina prost. Poate ideea ca dragostea e unul dintre putinele lucruri care te-ar putea salva. In orice caz, mie mi s-a facut o pofta teribila sa recitesc „Veronika…” dupa filmul acesta.

Vizionare placuta!

Foto: Northfoto

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!