Restaurante cu specific indian în Bucureşti

De Nicoleta Galeteanu pe

Bucătăria indiană este asemenea culturii şi spiritualităţii indiene: o diversitate nemaiîntâlnită şi un amestec excelent de influenţe culinare, cu arome mistice, gusturi şi aspecte…
… diferite pe care le îmbracă fiecare preparat în parte.

Nu este de mirare că pentru indieni, prepararea mâncării este un act sacru şi ocupă un loc de cinste în cultura indiană.  
 
De la picant la foarte dulce, vegetarian sau nu, diversitatea mirodeniilor şi a miresmelor fac din bucătăria indiană una extrem de savuroasă şi săţioasă. Bucătarii indieni aproape că abuzează de iasomie şi trandafiri, dar şi de gustul condimentelor puternice de piper, şofran, ghimbir, mentă sau coriandru.
 
Apreciate, fără doar şi poate, peste tot în lume, preparatele indiene ridica un mare apetit şi în rândul românilor, gustul pentru condimente fiind destul de cultivat şi în bucătăria autohtonă. Cu toate acestea, restaurantele cu specific indian din Bucureşti aproape că se pot număra pe degete, aşa încât numărul lor nu depăşeşte 20.
 
Dacă vrei să mânaci indian, nu te duce cu gândul să te înfrupţi cu carne de vită sau porc. Bine ar fi nici să nu întrebi de astfel de preparate, pentru că dacă nu o vor lua ca ofensă, îi vei dezamăgi de lipsa cunoştinţelor privind cultura lor. Astfel, pentru indieni, vaca este un animal sacru, iar porcul este considerat murdar, în schimb, mielul este la loc de cinste în bucătărie.

Restaurantul Agra Palace

Dacă te numeri printre cei care gustă preparate din miel doar la sărbătorile Pascale, bine ar fi să încerci măcar o data un boti kebab, gătite excepţional la restaurantul Agra Palace.

Te vei convinge că bucatele fragede de miel, marinate în iaurt, cu ghimbir şi ierburi indiene sunt o delicatesă de excepţie din cuptorul de argilă (tandoor).
 
Deschis de curând într-o casă cu etaj din zona Pipera, Agra Palace este cel mai nou restaurant inaugurat în oraş. Dar nu trebuie să îl testezi pentru asta, ci pentru că aici, bucătăria respectă înocmai gustul autentic al specialităţilor indiene, preparate de mâna şi cu priceperea bucătarului indian Arun Kumar.
 
Deşi este amplasat într-o zonă rezidenţială, localul nu este unul pretenţios. Îşi păstrează totuşi aerul elegant şi misterios prin designul simplu şi viu colorat din saloane. Frecventat de „lumea bună” a oraşului, restaurantul are şi o cameră specială pentru cei care vin să discute afaceri la un trabuc şi un pahar de coniac, precum şi un salon generos pentru petrecăreţi.  
 
Meniul însă n-o să te ajute prea mult, mai ales dacă eşti nehotărâtă. Propune peste 100 de preparate de toate felurile, de la specialităţi din pui, miel sau peste şi până la preparate vegetariene, din orez şi deserturi cu şofran, un univers întreg al culturii culinare indiene.

Poţi încerca murgh tikka, o delicatesă din cuptorul de argilă, cu bucăţi de pui la cuptor, marinate în ghimbir, usturoi, iaurt şi condimente indiene (25 lei) sau murgh malai – bucăţi de pui marinate în brânză topită, ghimbir, usturoi, ardei iute verde şi smântână -, asta dacă nu te-ai decis deja la fileul de peste marinat, machi tikka (38 lei).  
 
Dintre preparatele din orez nu ar trebui să ratezi deliciosul Biryani, murgh sau gosht Biryani, din carbe pui sau miel, cu aromă de fructe uscate şi arome indiene (28-32 lei).  
 
Meniul neglijează însă desertul, care nu conţine nici delicioasele clătite cu orez şi sirop (Dosa) gogoşi cu murături (Ildi) şi nici curry de legume (Samba).
 
(Adresă: bulevardul Pipera-Tunari, numărul 47)

Restaurantul Haveli
 
Într-o casă galbenă de pe strada Episcopul Radu, se găseşte restaurantul Haveli. Un ambient intim, cu decoruri frumoase şi tablouri cu elefanţi, localul aduce o bucăţica din misterul Orientului.
 
Cardamom, ghimbir şi culori, brânză făcută în casă, îngheţată de mango sau cărnurile marinate în sosuri aromate, Haveli este o experienţă culinara fascinantă, indiferent dacă recunoşti gustul indian. 
 
Ca orice local cu specific, ai aici autenticitatea bucătăriei indiene este respectată cu sfinţenie, lucru de care te vor convinge, fără îndoială, cei doi bucătari indieni de aici.
 
Meniul este foarte divers, un întreg amalgam de tentaţii gastronomice la care nu vei rezista fără măcar să le guşti. Ai de ales între aperitive cu legume, carne de pui sau de miel, preparate vegetariene sau cu orez în diverse combinaţii. 
 
Îţi recomandăm chicken madras, pui dezosat în sos de nucă de cocoş, sau mango spicy chicken – pui gătit în sos special de mango (32 lei) ori mielul gătit în sos de ceapă şi alune (lamb korma).
 
Pentru cei vegetarieni, aloo gobi (conopidă şi cartofi prăjiţi în sos de roşii şi ceapă) sau mushroom mutter (ciuperci cu mazăre gătit în sos de ceapă şi roşii) sunt delicioase (19 lei).
 
Ca desert ai două opţiuni: brânza de casă călită în ulei, asortată cu sirop de miere (gullab jammun, 12.00) şi îngheţata indiană, mango kulfi (12.00 lei).  
 
Iar dacă ajungi între orele 12.00 -17.00 poţi beneficia de o reducere de 10%, în programul „happy hour”.
 
(Adresă: Strada Episcopul Radu, la numărul 3, zona Mihai Eminescu)

Citeşte continuarea pe pagina următoare: 1 2

Prințul Louis împlinește un an. Ce fotografii au publicat Ducii de Cambridge

Prințul Louis împlinește un an. Ce fotografii au publicat Ducii de Cambridge