Ce facem pe 1 ianuarie?

De Nicoleta Galeteanu, pe

Sărbătorile de Iarnă tocmai au trecut, distracţia s-a încheiat şi ea parcă prea repede, iar prima zi din calendar ne readuce riguros, în fiecare an, aceleaşi griji de care încercăm,

în mod neizbutit, să ne debarasăm. În plus, ca un obicei, Anul Nou vine şi cu accize majorate, aşadar, vom cheltui mai mult pentru benzină şi ţigări, iar facturile la lumină vor fi şi ele mai mari.  
  
Nu este de mirare că 1 ianuarie este, pentru mulţi dintre noi, o zi deprimantă şi anostă. 
  
Prima zi din an poate fi considerată un prag psihologic şi un moment tranzitoriu către un nou ciclu de viaţă, în schimb, pentru cine nu ştie, 1 ianuarie este o zi fastă prin excelenţă.  
  
Prezenţa Sfântului Vasile aduce alte prilejuri de sărbătoare, pentru că el este primul petrecăreţ care dă startul petrecerilor din anul care tocmai începe.  
  
Aşadar, dacă te gândeai că Sărbătorile s-au sfârşit brusc şi că prima zi din an o vei petrece trist şi melancolic, nu este deloc aşa.  
În plus, dacă îţi doreşti un an bun şi productiv trebuie să te mobilizezi încă de pe acum.  
  
Iată câteva idei care te vor ajuta să te menţii proactivă şi energică, atât în prima zi din calendar, cât şi pe parcursul anului.  
  
De 1 ianuarie, există numeroase obiceiuri pentru bunul mers al lucrurilor, aşa încât şi Sfântul Vasile obişnuia să colinde în această zi.  

De când nu ai mai fost cu uratul? „Sorcova” sau „Pluguşorul” sunt colinde care urează celor apropiaţi sănătate, putere de muncă şi bunăstare materială. Aşadar, o vizită la prieteni sau rude cu colindul îi va surprinde şi îi va bucura, deopotrivă. Nu îţi trebuie decât un cloptel şi o crenguţă de busuioc sau vâsc, în plus, poţi face rost şi de ceva bani, chiar din prima zi a anului. 

  
După un chef gălăgios şi un festin generos, o plimbare în aer liber este imperios necesară. O tură cu patinele (în caz că plouă, există şi patinoare acoperite în Bucureşti – ex. Liberty Center Mall) îţi va reda tonusul şi vitalitatea necesare pentru întreaga zi. 
Dacă ai ales să petreci Revelionul în alt oraş, cu atât mai frumos. Profită de timpul pe care îl petreci acolo şi vizitează împrejurimile. O plimbare prin oraş, un traseu scurt pe munte sau o simplă ieşire la cafea te vor înviora nespus de bine.  
  
În caz că nu te tentează să înfrunţi „Gerarul” din prima zi, invită prietenii acasă la o cină uşoară şi vin fiert. Este un prilej bun în care te poţi vedea cu prietenii pe care i-ai neglijat în ultimul timp şi să povestiţi pe îndelete.

Poate un film bun, un karaoke live sau un joc de cărţi, că în anii de facultate. Lasă-i pe ei să decidă, însă dacă nu te pricepi foarte bine la pocker, nu miza pe sume mari. 

  
Scrie pe blog. Este o metodă la îndemână prin care poţi păstra legătura cu cei apropiaţi, dacă vizitele nu te încânta în prima zi din an. În felul ăsta, poţi să renunţi şi la obiceiul anual de a suna toţi cunoscuţii pentru a le ura „La mulţi ani” de 1 ianuarie. De asemenea, le poţi poveşti cum a fost petrecerea de Anul Nou pentru a le arată ce au pierdut.  

După o distracţie straşnică şi zgomotoasă, în care tu ai fost sufletul petrecerii, unde te poţi relaxa mai abitir dacă nu acasă? Iar după o noapte lungă şi solicitantă, ce poate fi mai potrivit decât o şedinţă Spa?

Un tratament cu produse pe care le foloseşti, sau cu cele pe care le găseşti în bucătărie – tărâte pentru masca, mălai pentru peeling sau ceai pentru inhalaţii – te va ajuta să îţi recapeţi echilibrul necesar şi să te relaxezi în voie.  

  
Dacă nu vrei să petreci ziua în casă, ai câteva variante de recreere şi în oraş. Mai puţine, ce-i drept, că să te hotărăşti mai uşor.

Aşadar, pe 1 ianuarie teatrele din Bucureşti sunt închise, singura care îţi oferă bilet fiind Casa de cultură a studenţilor, la spectacol Nu„, o adaptare dramatică jucată în Sala Pod, vineri, de la ora 19:00. Iar dintre toate cluburile, Oldies Club propune o seară specială cu muzică veche din anii ’50-’70, de la ora 21:00.  

  
În caz că eşti în Sibiu, petrecerea de Anul Nou se prelungeşte cu două ore. Concertul Simfonic de Operă şi Balet „Altfel de Anul Nou” te invită să îi asculţi atât joi, cât şi vineri, 1 ianuarie 2010, în ambele zile de la ora 18:00. 

Un film aşteptat la cinematografele din Bucureşti, în prima zi din an poţi merge la premiera filmului „Sherlock Holmes„. Pelicula rulează la Cinemapro, Hollywood Multiplex, Starplex, Light Cinema, Cityplex şi Cinema Patria.  

Foto: Shutterstock 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!