Ion Iliescu, actor în „Medalia de onoare”

De Florentina Ciuverca pe

Promovat în România cu Victor Rebengiuc şi Ion Iliescu pe afiş, „Medalia de onoare”, în regia lui Călin Peter Netzer, intră în cinematografe de mâine şi are toate…
… premizele să umple câteva săli.

Fostul preşedinte debutează în film la 80 de ani în propriul rol: oferă medalii unor veterani de război la Cotroceni. O alăturare perfect valabilă în termeni de marketing, duo-ul Iliescu – Rebengiuc de pe afiş a ridicat destule întrebări la conferinţa de presă de miercuri în ce priveşte opoziţia notorie a actorului faţă de regimul nou instalat după Revoluţie şi implicit faţă de preşedintele de atunci.

„Nici nu mi-a trecut prin cap aşa ceva. În film, personajul votează cu România mare, aţi văzut că nu are nimic în comun. Filmul a fost văzut de diverse jurii şi comisii în străinătate, în festivaluri, care nu ştiau că în film joacă fostul preşedinte al ţării şi pentru care nu a avut nici o importanţă. La fel ar trebui să se întâmple şi la noi, aceeaşi lipsă de importanţă! E un actor care joacă un rol”, a declarat scurt Victor Rebengiuc, memorabil în rolul unui pensionar, Ion B. Ion, care primeşte într-o zi o medalie comemorativă pentru acte de eroism pe care nu îşi aminteşte să le fi săvârşit.

Partenera sa din film, Camelia Zorlescu – soţia care nu îi vorbeşte de ani de zile pentru că nu îi poate ierta o greşeală de dinainte de 89 – a avut o explicaţie amuzantă pentru prezenţa lui Iliescu pe poster: „Era necesar, pentru că era un afiş destul de gol numai cu Rebengiuc”.

Fostul preşedinte n-a cerut nici un onorariu, potrivit regizorului, şi a acceptat din prima rolul, după ce a citit scenariul. Prezenţa lui era necesară în film pentru veridicitatea secvenţei.

„N-aş vrea să comentez nimic pe partea politică, aici cred că se înţelege foarte clar. L-am contactat pe unul dintre consilierii dânsului, i-am trimis un scenariu şi la scurt timp a urmat o întrevedere cu Ion Iliescu, căruia i-am explicat că e foarte important să participe la filmare pentru credibilitatea scenei. Dacă alegeam un actor în rolul preşedintelui, nu cred că mai avea aceeaşi valoare. A acceptat din prima. Mai complicat a fost să coordonăm agenda dânsului cu cea a Cotroceniului”, a precizat Netzer. Acţiunea se petrece în 1995 şi singura obiecţie a lui Ion Iliescu a fost că el nu a acordat medalii comemorative în anul respectiv.

Ion Lucian, unul dintre numeroasele nume mari din distribuţie, apreciază că Ion Iliescu „s-a descurcat foarte bine”, pentru că „e greu să fi fost preşedinte şi să accepţi să faci figuraţie în film”.

Citeşte continuarea pe filmreporter.ro!

Urmăreşte trailer-ul filmului „Medalia de onoare”

Ion Iliescu, actor în "Medalia de onoare"

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro