Durere osoasă (Guta)

Descriere: tulburare metabolică caracterizată prin creşterea producţiei de acid uric în organism şi depunerea sa la diferite niveluri (în special la nivelul articulaţiilor)

Principalele cauze

  • obezitate
  • ingestie moderată sau cronică de alcool, în special bere
  • dietă bogată în carne şi fructe de mare (bogate în purine – o fracţiune din proteine implicată în depunerea de acid uric)
  • dietă cu un conţinut caloric mic (dietă vegetariană)
  • tratament cronic cu aspirină sau cu medicamente care conţin acid nicotinic
  • diuretice (medicamente care elimină excesul de apă şi sare din organism)
  • unele medicamente (citostatice) folosite în tratamentul cancerului (şi care provoacă moartea rapidă a celulelor maligne)
  • imunosupresoare (medicamente care scad imunitatea
  • organismului)
  • boli cronice
  • hipertensiune arterială
  • mielom multiplu (formă de tumoră malignă a măduvei sanguine)
  • anemie hemolitică (moartea rapidă a celulelor roşii din sânge, prin distrugerea acestora)
  • saturnism (intoxicaţie cu plumb)

Tratament şi remedii naturiste pentru durerile de oase

Primul gest

cataplasme sau comprese reci cu plante cu rol calmant

Tratament clasic

  • antiinflamatorii nesteroidiene (AINS)
  • agenţi care grăbesc eliminarea renală a acidului uric
  • scăderea în greutate (în cazul pacienţilor cu gută supraponderali)
  • evitarea consumului de alcool
  • evitarea dietelor bogate în carne şi a dietelor cu produse marine (alimente bogate în purine)
  • exerciţiu fizic regulat şi evitarea sedentarismului
  • repaus al articulaţiei până la terminarea atacului (peste 24 de ore după dispariţia durerii)

Remedii naturiste

  • acupunctură
  • reflexoterapie
  • masaj terapeutic
  • aplicaţii cu lumină polarizată
  • electroacupunctură

tratament homeopat

  • Colchicum
  • Ledum palustre
  • Lythium carbonicum
  • Benzoicum acidum

balneoterapie

  • Olăneşti
  • Călimăneşti
  • Căciulata

dietă

alimente recomandate: anghinare, sparanghel, caise, vişine, cireşe, coacăze, fragi, sfeclă, tomate, pepene verde, prune, pere, afine

pedicuţă

planta uscată se pune într-un săculeţ de dimensiuni mici, din pânză de bumbac; se aplică pe zona dureroasă timp de 15-20 minute, de 3-4 ori pe zi.

mesteacăn

  • macerat: 3 linguriţe de frunze uscate se pun în 250 ml de apă clocotită şi se lasă 6 ore; când s-a răcit se adaugă 1 g de bicarbonat de sodiu; se consumă în două reprize, la interval de 4 ore
  • tinctură: se pun 20 de picături de tinctură în 200 ml de apă, se bea de 2 ori pe zi, timp de 10 zile pe lună, timp de 6 luni
  • primăvara se poate recolta seva şi se consumă 100 ml pe zi, dimineaţa pe nemâncate, după care nu se mănâncă timp de 3 ore; cura durează 7 zile, maximum 10 cataplasme cu tinctură, macerat sau sevă.
Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Caută în dicţionarul medical