Gogonele sunt ideale la iahnia de fasole sau tocăniţele de iarnă. Iată cum să preparaţi corect delicioasele murături, fără bătaie de cap şi fără să se înmoaie. Ca să fiţi siguri că ies ca la carte, folosiţi sare grunjoasă şi legume româneşti, fără aditivi sau conservanţi. Reţeta este pentru 1 borcan mare, de 5 litri. Ingrediente:
2,5 kilograme gogonele (eu pun şi roşii mai coapte, pentru aromă şi culoare) 2 morcovi 4 linguri sare grunjoasă 1 tulpină hrean 1 tulpină mărar uscat Câteva frunze de ţelină 5 foi de dafin 10 căţei de usturoi (românesc, cel chinezesc se face albastru la murat) 1 lingură boabe de piper 1 lingură boabe de muştar 3 litri apă Mod de preparare:
Spălaţi bine roşiile şi aruncaţi-le pe cele lovite, prea coapte sau ciupte de insecte. Tăiaţi morocvii în rondele mari, curăţaţi hreanul şi tăiaţi-l în câteva felii pe lung. Fierbeţi apa cu sarea, daţi deoparte. Aşezaţi legumele şi condimentele în borcan.
Turnaţi saramura peste legume şi condimente şi acoperiţi cu celofan. Lăsaţi să se răcească şi păstraţi la rece, în cămară. Sunt bune în două luni de la începutul procesului.
În secţiunea de sfaturi practice găsiti indicaţii pentru cum să nu spargeţi borcanele când turnaţi lichidul fierbinte şi cum să se păstreze mai mult timp. Poftă bună!
Foto: Shutterstock