Mai bine cu salariul micşorat decât şomeră

De Unica.ro pe

Din cauza crizei, companiile sunt nevoite să reducă din costuri. Dacă eşti pusă în situaţia de a alege între a ţi micşora salariul sau a demisiona, gândeşte-te bine la opţiunile pe care…

…le ai şi nu răspunde pripit. Rezervă-ţi timpul necesar analizării situaţiei şi încearcă să vezi în ce măsură angajatorul tău este „sincer”.

Dacă acesta este de bună credinţă, va fi într-o anumită măsură şi transparent, prezentându-ţi motivaţia corectă a deciziei, a cuantumului reducerii, a numărul colegilor tăi care vor fi afectaţi de această măsură, durata ei de aplicare, condiţiile şi momentul revenirii la salariul pe care îl ai în momentul discuţiei.

De asemenea, trebuie să încerci să te asiguri pe cât posibil că decizia are într-adevăr la origine dorinţa de diminuare a costurilor salariale în vederea salvării de locuri de muncă şi că nu este doar un pretext al unui angajator oportunist.

O altă „asigurare”, pe care este bine să o ai în vedere este că soluţia micşorării salariale se aplică uniform, păstrând proporţiile, la toţi angajaţii companiei sau la toţi angajaţii diviziei problematice.

Larisa Condriuc, branch manager la Manpower Professional spune că orice angajat poate discuta cu managerul său şi cu reprezentantul departamentului de resurse umane pentru a înţelege cum se integrează micşorările salariale în strategia de afaceri a companiei, dacă într-adevar aceasta este soluţia aleasă după o analiză atentă a opţiunilor de reducere a costurilor şi dacă este argumentată de situaţia financiară.

„Cele mai importante aspecte sunt durata şi <> aplicării unei astfel de opţiuni deoarece oamenii tind să fie mai deschişi atunci când înţeleg procesul decizional, ştiu la ce să se aştepte şi ştiu că pot contribui la atingerea unui obiectiv cu importanţă pentru întreaga organizaţie”, mai spune branch managerul.

De exemplu, continuă acesta, dacă o companie aflată în dificultate aplică un plan de reducere a costurilor în care este inclusă şi reducerea temporară a salariilor sau beneficiilor, fără ca acest lucru să aibă un impact semnificativ la nivelul fiecărui angajat, dar cu efecte imediate de redresare în plan financiar, iniţiativa poate fi văzută de către angajaţi ca o soluţie pozitivă deoarece compania evită astfel măsuri mai drastice cum este cea a reducerii numărului de angajaţi.

În contextul economic al anului trecut diferite companii au decis suspendarea sau limitarea temporară a anumitor beneficii iar altele au propus reduceri salariale pentru a menţine astfel toţi angajaţii în organizaţie. „În esenţă, aceste opţiuni nepopulare trebuie discutate şi agreate cu angajaţii într-o formulă care să nu reducă motivaţia şi implicarea lor în atingerea obiectivelor companiei. Menţinerea angajamentului lor în aceasta perioadă este la fel de critic ca şi controlul cheltuielilor”, consideră Larisa Condriuc.

Citeşte în continuare ce impresii au angajatorii despre cei care acceptă micşorarea salarială şi cât de repede pot reveni salariile! 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Citeşte continuarea pe pagina următoare: 1 2