„Lucram 1800 de oameni in trei schimburi”

De Unica.ro, pe
Kovacs Iuliana,

gestionara Magazia Finite

„Lucreaz la fabrica Aradeanca din 1974, deci am 35 de ani de serviciu. Aveam 18 ani cand m-am angajat si tot de aici voi iesi la pensie. Am trecut prin …
Kovacs Iuliana, gestionara Magazia Finite

„Lucreaz la fabrica Aradeanca din 1974, deci am 35 de ani de serviciu. Aveam 18 ani cand m-am angajat si tot de aici voi iesi la pensie. Am trecut prin toate fazele de productie. Cel mai greu a fost prin anii ’80, cand toata, dar absolut toata piata romaneasca de papusi era acoperita numai de productia  Aradeanca, deoarece la acea vreme nu se faceau importuri. Era foarte greu, lucram 1800 de oameni in trei schimburi, plus sambata si duminica, ca sa acoperim toate comenziile. Acum sunt gestionara la Magazia Finite si pot spune o poveste aproape despre fiecare papusa”.

 Finata Octavian, membru in Consiliul de Administratie

 „Anterior, din 1997 si pana in 2000 am colaborat cu fabrica din postura de consilier juridic cu program part-time. Dupa care am ocupat postul de sef serviciu comercial si am indeplinit  atributiunile de consilier juridic al societatii. Am constatat ca activitatea comerciala, care inseamna achizitii si vanzari imi place foarte mult, este dinamica si imi ofera tot timpul situatii noi care trebuie rezolvate rapid. Din 2001 si pana in prezent sunt si membru al Consiliului de Administratie si toata activitatea mea este dedicata exclusiv societatii Aradeanca SA”.

 

De ce îmi plac păpuşile – eseu inscris la concurs de bloguri

 Datorită mămicii mele am crescut într-o lume în care jucăriile erau la ordinea zilei, se discuta despre ele, mai şi primeam, mai le vedeam unde se făceau pe scurt eram în acea lume pe care fiecare copil o visează, aceea a jucăriilor. Dar dintre toate cele care îmi captau atenţia au fost şi vor rămâne păpuşile.

Azi, în unul din rarele momente în care nu am nimic de făcut,  am zis că e cazul for a rutine check. Cum şi stăteau deja cuminţi pe birou, în timp ce le aranjam am început să relizez de ce am un soft spot pentru ele. Şi anume

- au magica calitate de a rămâne mereu mici şi frumoase. Tu creşti şi ţi se pare nefolositoare, sau că ocupă spaţiu dar ele ştiu că o dată nu te despărţeai de ele. Ba chiar vroiai să arăţi ca ele. Aşa că stau cuminţi şi aşteaptă, în locul în care le-ai pus, ziua în care îţi vei aduce să mai fi copil, o oră şi să mai pui mâna pe plasticul lor,( care cel puţin în cazul meu mă uimeşte fiindcă tot timpul e cald)
- fiindcă sunt pictate cu aşa de multă delicateţe
- fiindcă fie că sunt în haine de epocă sau moderne  o fetiţă undeva cândva şi-a dorit să fie în „pielea” lor, îmbrăcată la fel
- fiindcă au părul lung
- fiindcă sunt expresia nevinovăţiei
- fiindcă nu îmbătrânesc
- fiindcă unele, chiar dacă nu ştiţi au nevoie de grija. De un curăţat, de un spălat etc
- fiindcă mi-au dezvoltat imaginaţia
- fiindcă îmi păstreaza copilăria în hăinuţele şi în ochii lor
- fiindcă le pot avea la orice vărstă
- fiindcă dau viaţa camerei, chiar dacă ele nu au

Sunt sigură că ar fi mai multe. Poate pentru mulţi a avea aşa ceva sau a te gandi la aşa ceva e tâmpenie şi pierdere de timp. Ei drăguţilor nu e chiar aşa. Într-o lume care se mişcă prea repede pentru mine şi în care îmbătrânesc mult prea repede jucariile şi păpuşile îmi menţin măcar un suflet de copil.

Cu multă tristeţe văd pe stradă „femei” de 10 ani şi mă întreb unde le sunt păpuşile lor şi unde le e copilăria şi visele. Unde le sunt cărţile cu Cireşarii. Unde e micul prinţ când lumea are din nou nevoie de el?

Când mai treceţi pe stradă şi vedeţi o păpuşă ţineţi minte câteva lucruri: pentru o fiinţa undeva a avea aşa ceva e un lux şi un vis care nu va fi împlinit, pentru a face aşa ceva trebuie să ai un suflet delicat, fie că unii recunosc asta sau nu; sunt acele lucruri care te fac cu adevărat feminină şi mai nou văd că asta e o problemă serioasă, multe tipe duc lipsă de aşa ceva.

Ca să fiu mai bine înţeleasă. NU vorbesc de Barbie de la matel, sau replici chinezeşti, de fapt nu vorbesc de nici o chestie făcută în masă de chinezi, de proastă calitate care dacă te joci de 2 ori cu ele ajungi să îl preferi pe Chucky. Ci pe acelea care au haine frumoase, păr frumos şi mătăsos, ochi vii frumoşi ( îi prefer pe ăia de Spania, printre cei mai buni fabricanţi de ochi de păpuşi), din pvc frumos mat nu din ăla neterminat care numa te zgârie.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!