Îți dorești o carieră de tester software? Iată cum să treci cu brio de interviu

5 din 10 angajați și-au schimbat jobul cel puțin o dată în ultimii doi ani. Un salariu mai bun, disponibilizările sau volumul prea mare de muncă au fost principalele motive invocate de cei care și-au căutat un alt loc de muncă, arată un sondaj recent eJobs. Cercetările arată că avem în medie 12 joburi de-a lungul vieții profesionale, iar generațiile millennials și Z stau, în medie 2-3 ani, la un loc de muncă. Dacă și tu îți dorești o schimbare în carieră pentru că jobul actual nu se mai ridică la nivelul așteptărilor tale, merită să te orientezi spre un domeniu care îți oferă și perspective de creștere în plan profesional și financiar. De exemplu, poți alege domeniul IT și poți începe o carieră în testare software.

Text: Mihaela Pascari

Perspectiva schimbării domeniului îți surâde probabil, dar apar și întrebările. Cum vei convinge angajatorii că ești persoana potrivită pentru rolul pe care ți-l dorești? Și mai ales vei putea face față unui interviu fără a avea experiență în domeniul IT? Este normal să ai multe emoții înainte de interviu, dar există și modalități prin care poți depăși anxietatea și te poți simți încrezătoare. Iată cum îți poți crește șansele de reușită la interviu.

Alege cursurile de IT și consilierea în carieră

Primul aspect la care recrutorii se uită în CV-ul tău este experiența, care poate include proiectele la care ai lucrat sau calificările/cursurile pe care le-ai urmat în domeniu.

Pentru a începe o carieră în testare software, poți alege să te înscrii în proiectul Cursuri de IT by eJobs, cofinanțat din Fondul Social European, parte a programului Operațional Capital Uman 2014-2020. Acesta are mai multe etape (consiliere, cursurile propriu-zise, coaching). În cadrul acestuia, ai ocazia să îmbini partea teoretică cu partea practică, să pui trainerului întrebări în timp real și să faci schimb de experiență cu ceilalți cursanți. După finalizarea cursurilor, echipa de consiliere în carieră din cadrul proiectului îți va oferi suportul necesar pentru a-ți găsi job.

Iată care sunt condițiile pentru înscriere la cursurile IT by eJobs:

 • ai domiciliul sau reședința în orice județ din România (cu excepția județului Ilfov și Municipiului București
 • ai o vârstă cuprinsă între 25 și 65 de ani
 • ești angajat, cu contract de muncă, PFA sau ÎI
 • ai absolvit cel puțin 8 clase
 • dispui de acces la internet (viteză minimă de 10 Mb/s) – cursurile au loc doar online
 • ai în posesie un computer (laptop sau PC) cu webcam (integrat sau separat) pentru a permite accesul la curs/examen
 • ai în posesie difuzor/căști și microfon pentru a participa la discuții
 • ești un bun vorbitor de limba engleză (mediu/avansat) deții competențe digitale de bază

Cursurile gratuite în IT sunt disponibile prin:

PROGRAMUL OPERAŢIONAL CAPITAL UMAN 2014-2020

Axa Prioritară 6 – Educație și competențe ID

proiect: POCU/726/6/12/135988

Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020

 
Actualizează CV-ul, cu accent pe abilități și proiecte

Cursurile de formare îți vor oferi ocazia de a deprinde abilități și de a pune în aplicare cunoștințele, prin intermediul unor proiecte. Înainte de a scrie CV-ul strânge informațiile pe care să le prezinți într-un mod captivant și util. Identifică abilitățile pe care le ai, dar și pe cele cerute de angajatori. Menționează încă de la începutul CV-ului skill-urile care se potrivesc cu cele din anunțul jobului. De asemenea, poți menționa tool-urile de testare pe care le folosești, precum și cunoștințele de bază în tehnologie. La experiență poți nota proiectele sau inițiativele recente din testare software, fiind recunoscute și cele din cadrul cursurilor.

Răspunde în avans la întrebările-cheie

Iată câteva întrebările pe care le poți primi la interviul pentru un job de tester software:

 • Povestește-ne despre tine.
 • De ce vrei să fii tester?
 • Ce abilități ar trebui să aibă un tester?
 • Povestește-ne despre proiectele tale.
 • De ce vrei să lucrezi pentru noi?
 • Cum lucrezi în echipă?
 • Descrie cea mai mare provocare pe care ai întâmpinat-o în testarea software-ului.
 • Ai acest formular de contact cu erori. Trebuie să le corectezi și să creezi un raport de eroare.
 • Cum îți îmbunătățești abilitățile de testare?
 • Ai întrebări pentru noi?

Pregătește câteva întrebări pentru recrutori

Astfel vei arăta că ai depus efort în pregătirea pentru interviu. De exemplu, poți întreba:

 • Care ar fi angajatul ideal pentru acest post? Cum mă situez in raport cu acesta?
 • Ce au făcut angajații anteriori pentru a avea succes în acest loc de muncă?
 • Pe lângă abilitățile necesare pentru jobul propriu-zis, ce alte skill-uri trebuie să am pentru a mă integra în echipă?

Informează-te despre companie și despre job

Accesează site-ul companiei, citește despre proiectele și despre clienții acesteia. Petrece ceva timp pe profilul de LinkedIn, pentru a vedea care sunt cele mai recente știri și informații. Astfel vei putea să-ți formulezi întrebări specifice sau să vii cu propuneri de îmbunătățire a proiectelor.

Convinge printr-o abordare profesionistă la interviu

 • Optează pentru o vestimentație care se potrivește culturii companiei.
 • Arată interes. Așează-te în fața recrutorului, menține contactul vizual și adoptă o poziție normală, fără a lăsa umerii prea în față. Astfel transmiți profesionalism și încredere în tine.
 • Ai încredere că te-ai pregătit suficient. Dacă primești o întrebare pentru care nu te-ai pregătit în mod special, ia o pauză și gândește-te ca în formularea răspunsului să adopți modelul STAR (Situation, Tasks, Actions, Results, trad. Situație, Sarcini, Acțiuni, Rezultate).
 • Fii activă. Pune întrebări pentru a încuraja o conversație naturală cu recrutorul și a arăta că ești interesat de job. Poți întreba despre experiența companiei cu utilizarea unui anumit tool sau poți arăta că te-ai documentat despre proiectele companiei și să vii cu propuneri de îmbunătățire.
 • Fii tu însuți. Intervievatorul vrea să-și facă o idee despre personalitatea ta și dacă te vei potrivi bine cu echipa.

Analizează și optimizează, în funcție de feedback

Imediat ce ai încheiat interviul, realizează o evaluare a acestuia. Poți folosi principiul Agile de „inspectare și adaptare”, utilizat în majoritatea domeniilor, iar interviurile sunt cu siguranță un candidat principal pentru evaluare Agile.

 • Ce poți învăța din experiența acelui interviu?
 • Ce tool-uri și termeni au fost menționați și ți-ai dori să-i documentezi?

Indiferent de răspunsul recrutorului, cere feedback și notează ce poți îmbunătăți. Să iei decizii pe baza feedback-ului de la un interviu ajuta să ai succes în următorul. Fiecare prezență la interviu este o oportunitate de exersare. Te va ajuta să-ți îmbunătățești abilitățile de comunicare, de gestionare a emoțiilor și prezentarea ta într-o manieră convingătoare.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Urmărește-ne pe Google News
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!