Cum să faci economii pe timp de iarnă

.

A venit iarna, iar cheltuielile cresc în această perioadă a anului. În afara banilor pe care îi vei da pe cadourile de Crăciun, vei avea de plătit și facturi mult mai mari. N-ai cum să faci frigul, dar dacă vei pune în practică sfaturile din articol, vei economisi cel puțin un sfert din sumele pe care ar trebui să le plătești la întreținere, gaze și lumină. 

Scapă de cheltuielile comune

Dacă stai într-un bloc vechi, a venit momentul să faci un efort financiar care te va ajuta pe termen lung și îți va asigura un confort sporit. Nu mai plăti întreținerea la comun, ci instalează-ți propria centrală termică. Vei avea facturi mult mai mici și îți vei recupera investiția inițială în câțiva ani. Gama de centrale termice este tot mai variată și pentru toate buzunarele. Vei beneficia de calorifere încălzite și de apă caldă atunci când ai nevoie și nu vei mai plăti pierderile din rețeaua comună. 

Izolează-ți locuința 

Pare greu de pus în practică, dar izolarea locuinței nu presupune altceva decât să acoperi spațiile prin care se pierde căldura. Frigul intră prin tocurile geamurilor (chiar și la termopane) și pe sub ușa de la intrare. Poți folosi o garnitură de etanșeizare pe care să o aplici în zonele prost izolate. Casa ta va reține astfel mai mult timp căldura. 

Încearcă să te obișnuiești cu temperaturi mai scăzute

După ce te-ai ocupat de capitolul izolație, folosește-te de termostatul centralei pentru a regla temperatura din locuință. Dacă te-ai obișnuit să ai 20-22 de grade Celsius, încearcă să mai scazi un grad sau două. Nu vei resimți diferența prea tare, în schimb, vei face economii financiare. Nu uita să oprești căldura, atunci când nu ești acasă. Poți regla termostatul să se pornească cu o jumătate de oră înainte de a te întoarce de la serviciu. Pentru economii și mai mari, poți opri căldura și pe timpul nopții, când oricum te vei încălzi în așternuturi. 

Folosește haine și pături călduroase

Un strat în plus de haine de casă te va ajuta să te încălzești și să reduci cheltuielile pentru utilități. Poartă un pulover, o bluză sau un hanorac peste tricou și o pereche de pantaloni de trening, atunci când stai pe acasă. Te vei simți confortabil, chiar și după ce ai scăzut temperatura din locuință. Când stai pe canapea sau în pat, învelește-te cu o pătură pufoasă. Te va încălzi în câteva minute. 

Gătește mai des acasă

Atunci când îți prepari ceva la aragaz sau la cuptor nu încălzești doar mâncarea, ci și locuința. Pe timp de iarnă, este indicat să petreci mai mult timp în bucătărie. Vei tăia din cheltuielile de la restaurante și vei avea un surplus de căldură în casă. Și cum este sezonul cozonacilor, al plăcintelor și prăjiturilor, poți lua rețetele bunicii și să începi să le pui în practică. 

Folosește becuri și instalații LED

Probabil că acest sfat îl știi deja. Deși sunt mai scumpe, becurile LED te ajută să ai facturi la lumină mai mici. Folosesc doar 20% din energia necesară unui bec normal și au o durată de viață mai mare. Zilele sunt mai scurte iarna, așa că becurile LED sunt cea mai bună alegere pentru locuința ta.

Așadar, sunt o mulțime de lucruri pe care le poți face pentru a-ți reduce cheltuielile pe timp de iarnă. Dacă vei pune în practică sugestiile din articol, vei avea cu siguranță facturi mai mici. 

Sursa foto: pixabay.com/silviarita

(P) Material publicitar realizat în colaborare cu Brico Depot

Google News Urmărește-ne pe Google News

PE ACELAȘI SUBIECT
   
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton