Apidava – cetatea mierii (video)

De Unica.ro, pe
Apidava

este firma care produce de 17 ani miere de calitate superioara, un produs 100% natural, din flora deosebita a Podisului Transilvaniei. Totul a inceput in 1992, de la o mica afacere de familie …
Apidava este firma care produce de 17 ani miere de calitate superioara, un produs 100% natural, din flora deosebita a Podisului Transilvaniei. Totul a inceput in 1992, de la o mica afacere de familie, cu doar doi angajati si cei 50 de stupi de albine ai domnului Victor Mates, un profesor de fizica pasionat de apicultura. Daca intre 1980 si 1992 apicultura a fost pentru dl. Mates un simplu hobby, acum s-a transformat intr-o afacere cu cifra de afaceri de peste 3 milione de euro anual si export in Italia, Germania, Polonia, Olanda, Suedia,  Japonia, Canada, S.U.A sau Singapore.

Romania este considerata o mare exportatoare de miere de albine. Circa  80% din recolta anuala a mierii romanesti merge la export, dar asta si pentru ca consumul intern este redus. Apidava s-a remarcat pe piata interna si internationala in primul rand prin calitatea deosebita a produsului. Firma are implementat inca din anul 2002 Sistemul de Managementul Calitatii ISO 9001, iar din anul 2005 a obtinut si certificarea HACCP (Analiza Riscului si a Punctelor Critice de Control). Aceste certificari sunt dovada implementarii tehnicilor si cerintelor de siguranta alimentelor, o garantie a calitatii mierii produse aici.

Cum a fost posibila o crestere atat de spectaculoasa? Cu harnicie, rabdare si fara rabat de la calitate! La inceput, toata productia de miere era extrasa, ambalata  si etichetata manual de membrii familiei, iar dl. Mates o livra singur, cu masina proprie, la primele magazine private din Bucuresti si alte cateva orase mari din tara.

Dezvoltarea a fost posibila o data cu aparitia marilor lanturi de magazine si mai ales exportului inceput inca din 2001. In ianuarie 2005, firma s-a transformat intr-o societate mixta romano-olandeza, cu participarea unor parteneri olandezi: Honey International B.V. si Trichilia. Iar din septembrie 2007 si-a schimbat denumirea din s.c. APIS PROD s.r.l. in s.c. APIDAVA s.r.l. Apidava , provine de la cuvantul dacic dava, care insemna asezare, locuinta fortificata, si cuvantul api care provine de la latinescul apis = albina.

Produsele avand marca Apidava sunt mierea poliflora „Roua florilor”, „Nectarul florilor”, „Ursuletul Martinica” (pentru copii) sau di Melio. Mai mult decat simpla productie, compania Apidava s-a implicat direct in procesul de instruire si selectare a apicultorilor dornici sa produca miere ecologica la standarde europene. Astfel, a infiintat in 2005, 5 grupe zonale a cate 25 – 30 apicultori fiecare, carora le-a asigurat spriijin financiar in privinta costurilor de certificare, a materialelor necesare, cat si instruire privind metodele de prelucrare si obtinere a mierii „bio”.

Mai multe despre Apidava vezi si pe www.apidava.ro

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!