(P) Piesele auto pe care ar trebui să le verifici cât mai curând

De unica, pe

Schimbările de temperatură specifice sezonului rece impun o pregătire specifică a autoturismului tău. O revizie a mașinii la începutul iernii te poate scuti de multe neplăceri. Numeroase piese auto din categoria consumabilelor sunt de sezon, de aceea în această perioadă trebuie să le înlocuiești pe cele de vară cu cele de iarnă. Respectarea câtorva pași esențiali în verificarea mașinii sporește siguranța în trafic și te ajută să treci peste intemperii fără evenimente neplăcute.

Pentru ce verificări ar trebui să ajungi într-un service auto?

Comandă din timp piese originale Ford pentru ca iarna să nu te ia prin surprindere. Întrucât magazinele de profil se aglomerează în această perioadă și au prețuri mai mari, o soluție comodă și economică este achiziția de piese auto online.

Comandă anvelope de iarnă

Una dintre primele griji ale șoferilor la începutul iernii este înlocuirea anvelopelor de vară cu cele de iarnă. Dacă mașina ta este echipată cu cauciucuri all season, adâncimea profilului trebuie să fie peste limita legală de 1,6 mm. Adâncimea profilului influențează atât frânarea, cât și aderența autovehiculului. Pe timp de iarnă, randamentul cel mai bun îl oferă anvelopele speciale de sezon. Procesul de frânare este mult mai solicitant pentru piese auto pe timp de iarnă, pe carosabilul acoperit de apă, polei sau zăpadă.

Asigură frânele

Verificarea nivelului lichidului de frână, a plăcuțelor și a discurilor nu trebuie să lipsească din revizia de toamnă. Pentru a nu risca blocarea etrierelor din cauza umezelii acumulate, este bine să eviți lăsarea mașinii cu frâna de mână trasă peste noapte. Este suficient dacă o asiguri în treapta 1 sau 2 a cutiei de viteză.

Nu uita de protejarea caroseriei

Înainte de căderea zăpezii, verifică starea caroseriei. Zăpada, înghețul și mai ales materialul antiderapant plin de substanțe corozive care va intra în contact cu vopseaua sporește degradarea provocată de rugină. Remediază problemele de tinichigerie, chiar și zgârieturile și petele mici de rugină, pentru a nu risca extinderea lor până la primăvară.

Luminile sunt esențiale pe timp de iarnă

Vizibilitatea pe timp de iarnă este redusă din cauza ploilor, a ninsorii, a viscolului sau a ceții. Lipsa luminii naturale trebuie compensată de sistemul de iluminare. Verifică atât farurile, cât și stopurile, pentru a avea vizibilitate bună și a fi la rândul tău vizibil pe carosabil. Tot pentru vederea clară a carosabilului și a celorlalți participanți la trafic trebuie să te asiguri că ștergătoarele curăță uniform parbrizul sau luneta. Folosește doar lichid special de spălare a parbrizului, rezistent la temperaturi negative, înainte de primul îngheț.

Verifică uleiurile mașinii

Nu uita să verifici nivelul și concentrația antigelului din vasul de expansiune. Dacă nu ai făcut recent înlocuirea uleiului de motor și a filtrelor aferente, verifică nivelul acestuia, deoarece poate acumula apă din condens.  

Ai grijă de partea electrică

Partea electrică a mașinii tale resimte, de asemenea, venirea iernii. Verifică starea bateriei, care va fi mult mai solicitată pentru pornirea la temperaturi scăzute. Dacă faci pregătirea mașinii în service, solicită mecanicului să verifice și capacitatea de funcționare a alternatorului. Pentru a conduce în condiții optime, vei avea nevoie de un habitaclu cât mai prietenos. Instalația de climatizare te ajută să dezaburești eficient geamurile și îți creează o temperatură confortabilă. Asigură-te că este funcțională. Dezaburirea parbrizului se poate face eficient chiar și cu compresorul frigorific, iar utilizarea ocazională a acestuia îi prelungește durabilitatea.
Gerul te poate împiedica să intri în propria mașină. Dacă închiderea centralizată nu te ajută, accesul în mașină se va face prin metoda tradițională, cu cheia. În cazul în care broasca a înghețat, folosește un spray special pentru a o dejivra. Întreținerea chederelor este foarte importantă pe timp de iarnă. Pentru a nu risca înghețul, aplică-le un strat de silicon de întreținere. După vizita la spălătoria auto, mașina trebuie uscată complet cu aer cald, cu atenție deosebită asupra ușilor, capotelor, geamurilor și chederelor.

Nu circula cu puțin combustibil

Ca o măsură de siguranță, încearcă să circuli pe timp de iarnă cu rezervorul de combustibil aproape plin. Mai ales când ai de parcurs drumuri lungi, ești expus oricând unui blocaj cauzat de viscol, caz în care vei avea nevoie să ții motorul pornit mai multe ore, pentru a produce căldură în habitaclu. Nu lăsa acul indicatorului să coboare sub limita de un sfert, pentru a nu produce condens în rezervor, îngheț sau amestec extrem de dăunător pentru motor. Asigură-te că achiziționezi din timp necesarul de piese auto pentru ca mașina ta să treacă cu bine peste greutățile iernii.

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!