(P) De ce să stai cu chirie, în loc să-ți cumperi apartament? Vezi TOP 5 motive!

De unica pe

Mai devreme sau mai târziu, sosește momentul când plecăm din casa părintească. Suntem pe cont propriu, ne bucurăm de independență, avem autoritate deplină, dar în același timp și mai multe griji. După ce ai încheiat perioada studiilor, ai avansat deja la job, cel mai probabil te gândești care este soluția mai bună, a sta cu chirie sau a-ți achiziționa propriul apartament.

Așadar, dacă știi că nu mai vrei să stai cu părinții, indiferent de orașul în care te afli, citește în acest articol de ce viața de chiriaș poate fi una cât se poate de bună. Prin urmare, ești invitat să cauți chirie în Timișoara, București, Cluj, Iași, acolo unde vrei să locuiești.

1. Îți muți locuința în funcție de job

Este un real avantaj să ai jobul aproape de casă, atât de aproape încât să poți ajunge pe jos. Economisești timp, bani de benzină și nu îți mai faci nervi în trafic. Dacă stai cu chirie, ai avantajul să poți schimba locuința atunci când te muți cu jobul în altă zonă a orașului.

Mai ales dacă este vorba de București, unde aglomerația este foarte mare, să poți ajunge pe jos reprezintă un mare plus. Cel mai probabil vei auzi colegi care fac o oră, o oră și jumatate ca să ajungă la serviciu. Prin urmare, te vei simți mai mult decât norocos.

2. Ești mult mai deschis la noi oportunități

Când locuiești într-o casă de care nu ești legat sentimental, nu ai cumpărat-o, nu ai amenajat-o tu, îți este mai ușor să faci schimbări în viață și anume să pleci în alt oraș dacă se ivește o oportunitate.

Poate te anunță de la job că vei fi relocat în afară, acolo unde este sediul central, poate îți întâlnești jumătatea și vreți să vă mutați la curte. Prin urmare, anunță proprietarul că urmează să eliberezi și asta-i tot!

3. Scapi de cheltuieli uriașe

Ai bătut palma pentru o garsonieră sau un apartament în care să stai în chirie, știi exact ce sumă vei avea de plătit lună de lună proprietarului. Vei spune că și pentru un apartament pe care îl cumperi este același lucru, doar că este vorba de o sumă de bani pe care o plătești la bancă – rata lunară. Până să ajungi aici mai sunt însă câțiva pași care trebuie cântăriți.

Ai 15% – 25% din valoarea apartamentului pe care vrei să îl cumperi, așadar avansul pentru un credit imobiliar? Există și Programul Prima Casă pentru care avansul este de 5%, dar nu ai certitudinea că fondurile alocate vor fi suficiente. În al doilea rând ține cont că taxele notariale vor fi plătite de tine, cumpărătorul și nu sunt deloc mici. Apoi, dacă actiunea de vânzare-cumpărare a fost intermediată de un agent imobiliar, vei plăti și acestuia între 1% – 3% din valoarea aparatamentului, cât este comisionul cerut de el.  

Dacă apartamentul trebuie și renovat, atunci se dă startul unui lung șir de cheltuieli, care par să nu se mai termine.

4. Este bine să fii mereu în pas cu schimbarea

Vremea generațiilor care lucrau într-un singur loc de muncă toată viața și trăiau în orașul natal până la bătrânețe a apus.

Astăzi migrarea are loc spre orașele dezvoltate ale României, care oferă oportunități de joburi. Se caută chirie în București, chirie în Cluj, chirie în Timișoara etc. Mai mult decât atât, dacă privim în jurul nostru, s-ar putea ca mulți dintre prieteni, să fi ales deja drumul în afara țării. Flexibilitatea ta este cu mult mai mare când stai cu chirie, decât atunci când te-ai împrumutat pentru un apartament pe o perioadă de 30 de ani. Dacă îl cumperi prin Programul Prima Casă, în primii 5 ani nici nu ai voie să îl vinzi.

5. Lista de criterii pentru alegerea apartamentului în chirie este mai mică

Când vrei să te muți într-un apartament în care se presupune că vei locui toată viața, așadar cel pe care îl cumperi, trebuie să iei în considerare o serie de aspecte prezente și viitoare. De exemplu, dacă știi că vei vrea o familie, util ar fi să fie un apartament suficient de spațios. Apare involuntar o listă lungă de cerințe, vrei să fie într-un anume cartier, aproape de anumite zone de interes, poate că vrei să fie nou, decomandat, la un etaj intermediar, să aibă loc de parcare și lista poate continua. Apartamentul perfect, însă nu există.

Când alegi locul în care vei sta cu chirie este mai simplu. Știi că atunci când te plictisești te poți muta în altă parte. Simplu și rapid!

Când te muți în chirie, vizionează mai multe apartamente și alege-l pe cel care se potriveste gusturilor tale. Te vei bucura de confort, nu vei fi deranjat, reparațiile vor reprezenta grija proprietarului. Vizionează în prealabil cât mai multe anunțuri de chirie pe un site de specialitate și alegerea ta va fi cu siguranță una de care vei fi pe deplin mulțumit.

Nor radioactiv deasupra României? Ce anunță Inspectoratul General pentru Situații de Urgență

Nor radioactiv deasupra României? Ce anunță Inspectoratul General pentru Situații de Urgență