(P) Ce culori sunt potrivite pentru dormitor? Personalizează-ți camera pentru efectele dorite!

De unica pe

Trăim într-o lume colorată, visăm în culori, iar în alegerea lucrurilor ce ne înconjoară, culorile care ne atrag sunt un factor important. Iată de ce culoarea este o mare parte a vieții de zi cu zi, fie că vorbim despre garderobă sau design interior. Și unde ar trebui să ai cea mai mare grijă atunci când faci alegeri cromatice, dacă nu în cadrul camerei în care îți reîncarci bateriile – dormitorul?

Aceasta oază de liniște din casa ta, în care te refugiezi pentru momente de relaxare, unde îți petreci nopți odihnitoare și în care rămâi în weekend-uri cu dimineți leneșe, are nevoie de o atenție specială când vine vorba de paleta de culori folosită în amenajare. Psihologia culorii atribuie o stare emoțională fiecărei nuanțe, astfel încât trebuie să stabilești ce atmosferă îți dorești să creezi, înainte de a te hotărî asupra unei anumite scheme de culori. Citește mai departe pentru a afla cum poate culoarea potrivită să îți inducă o anumită stare de spirit.

Culorile ideale pentru un somn odihnitor

Stresul acumulat peste zi, grijile cotidiene și oboseala sunt unii dintre factorii negativi ce îți pot influența calitatea somnului. Cromatica dormitorului tău, însă, te poate ajuta să diminuezi efectele acestora. Specialiștii în design interior recomandă cu precădere nuanțe de albastru pentru paleta de culori din camera destinată somnului, întrucât induc o stare de calm, ajută la reducerea tensiunii arteriale și a ritmului cardiac, pentru o odihnă sănătoasă. Nu vei da greș nici cu un galben pastelat, un alb imaculat sau cu un verde liniștitor. Odată stabilită schema de culori pe care dorești să o folosești în dormitorul tău, poți include respectivele nuanțe în amenajarea acestei camere. Vei găsi diferite tipuri de vopsea lavabilă de interior aici, pentru pereți albi ce îți oferă o multitudine de opțiuni pentru paleta de culori a pieselor de mobilier, a așternuturilor de pat și a decorațiunilor interioare.

Un pont de luat în calcul – ferește-te de violet, gri și roșu (pentru culoarea predominantă), pentru că aceste nuanțe nu îți vor lăsa mintea să se relaxeze, iar somnul de peste noapte va fi unul agitat. Dacă printre ele se regăsește culoarea ta preferată, poți folosi, totuși, accente individuale care să se piardă în atmosfera generală a încăperii.

Nuanțe perfecte pentru un dormitor Feng Shui

Arta Feng Shui (în traducere liberă “vânt și apă”) este o modalitate de amanajare interioară care are ca obiectiv sporirea fluxului chi-ului – energia spirituală universală, prin crearea unui spațiu ce susține sănătatea și invită cu brațe deschise o stare totală de fericire interioară. Dacă vrei să faci lucrurile ca la carte, află mai întâi care este elementul tău natural, care îți influențează energia personală, dintre cele cinci de mai jos, iar în amenajarea dormitorului tău alege culori complementare cu acesta:

  • Lemn – verde, brun
  • Foc – roșu, galben puternic, portocaliu, violet, roz
  • Apă – albastru, negru
  • Pământ – galben pastel, maro deschis, bej
  • Metal – alb, gri

O regulă generală a Feng Shui-ului spune că e nevoie ca în camera destinată odihnei să existe și culori apropiate pielii, pentru o senzație de îmbrățișare, ce induce o stare de bine.

Culori pentru dimineți pline de energie

Nimeni nu așteaptă entuziasmat venirea dimineții și sunetul iminent al alarmei, care oprește brusc somnul dulce, însă culorile care te aduc din lumea visului în cea reală pot face această tranziție mult mai prietenoasă. În plus, există opțiuni cromatice care îți pot oferi un bine-meritat supliment de energie. În acest sens, poți opta pentru galben, care simbolizează lumina, căldura, dragostea și bogăția și ajută la îmbunătățirea stării de spirit prin susținerea abilităților de comunicare și învățare. Verdele crește capacitatea de concentrare, reducând tensiunea musculară și stresul acumulat. Portocaliul stimulează procesele cognitive, astfel că diminețile tale pot începe cu o minte gata să înfrunte noi provocări.

Alegerea culorilor folosite în amenajarea dormitorului tău nu trebuie să fie făcută la întâmplare. Ține cont de sfaturile din acest articol pentru a te asigura că îți oferi un spațiu relaxant, ce îți pregătește organismul pentru o odihnă sănătoasă, astfel încât dimineața să fie o ocazie de bucurie, după un somn reconfortant. Fie că îți dorești să integrezi elemente feng shui sau să îți oferi un mediu ce te va ajuta să adormi după o zi obositoare, ia în calcul modificările pe care paleta cromatică din dormitorul tău le poate aduce în viața ta.