Ion Caramitru, înmormântat astăzi la Cimitirul Bellu. Cine a venit să-l conducă pe ultimul drum

De Unica.ro, pe Ultimul update Vineri, 10 septembrie 2021, 13:54

Ion Caramitru s-a stins din viață pe 5 septembrie 2021, la vârsta de 79 de ani. Actorul va fi înmormântat azi, 10 septembrie, pe Aleea Actorilor a Cimitirului Bellu din București, în jurul orei 13:00. Corpul neînsuflețit al actorului a fost depus la Biserica Visarion. Cortegiul funerar va ajunge în jurul orei 12:00 la Teatrul Național din București, condus de Ion Caramitru în perioada 2005-2021.

Ion Caramitru, înmormântat astăzi la Cimitirul Bellu. Cine a venit să-l conducă pe ultimul drum

Slujba de la Biserica Visarion a început la ora 10:50. La slujbă au fost prezenți, printre mulți alții, actorii Emilia Popescu, Marcel Iureș, George Mihăiță, Horațiu Mălăele și Florin Zamfirescu, ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, dar și alte personalități politice precum Varujan Vosganian și Kelemen Hunor.

Ion Caramitru, înmormântat astăzi la Cimitirul Bellu. Cine a venit să-l conducă pe ultimul drum

N-a lipsit, desigur, nici fiul lui Ion Caramitru, Andrei Caramitru. Alături de el se află Mitică Popescu, Principesa Margareta, dar și actrița Mariana Mihuț, soția lui Victor Rebengiuc.

Actorul va fi înmormântat și cu onoruri militare și trei salve de foc executate de Regimentul de Gardă al Garnizoanei Bucureștiului. Așa arată obiceiul în cazul celor recompensați cu „Steaua României”.

În jurul orei 12:00, în drumul de la Biserica Visarion spre Cimitirul Bellu, cortegiul funerar se va opri în fața Teatrului Național din București, condus de Ion Caramitru în ultimii 16 ani. Ministrul Culturii a fost cel care a făcut anunțul și a precizat că decizia reprezintă „un demers al recunoașterii” celui care a fost marele om de film și teatru Ion Caramitru, informează Libertatea.

Ministrul Culturii: „Sala Mare a Teatrului Național București se va numi de acum înainte Sala Ion Caramitru”

„Ion Caramitru a fost un vizionar și un motor pentru cultură. Îmi doresc ca moștenirea lui să fie păstrată vie în memoria spectatorilor și a tuturor artiștilor din România, motiv pentru care am inițiat demersuri prin care Sala Mare a Teatrului Național București se va numi de acum înainte Sala Ion Caramitru”, a scris ministrul Culturii pe Facebook.

Totodată, în foaierul Sălii Mari a TNB a fost amenajat un spațiu în care s-au putut depune coroane și flori. Respectând dorința familiei actorului, sicriul cu trupul neînsuflețit al lui Ion Caramitru nu a fost depus în foaierul TNB. Oamenii au putut, însă, veni și semna în Cartea de condoleanțe.

Pe 11 august 2021, Ion Caramitru a lipsit la Festivalul Serile Filmului Românesc de la Iași pentru că era internat în spital, după cum a anunțat Andrei Giurgia, președintele ARTIS, organizatorul evenimentului cultural, care a precizat că „toată lumea este optimistă și bucuroasă pentru că nu este ceva grav”. Apoi, pe 5 septembrie, Ion Caramitru a murit la spitalul Elias din București, unde era internat.

Foto: Dumitru Angelescu / Libertatea

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!