Actorul Sir Sidney Poitier, primul bărbat de culoare premiat cu Oscar, a murit la 94 de ani

De Adelina Duinea, pe Ultimul update Vineri, 07 ianuarie 2022, 18:26

Legenda hollywoodiană Sir Sidney Poitier s-a stins din viață la 94 de ani. Decesul regretatului actor cu o carieră incredibilă de 71 de ani a fost confirmat de ministrul Afacerilor Externe Fred Mitchell, informează Mirror.co.uk.

Actorul Sir Sidney Poitier, primul bărbat de culoare premiat cu Oscar, a murit la 94 de ani

„Bahamas a pierdut o mare personalitate, iar eu am pierdut un prieten”, a declarat Fred Mitchell. „Trist că nu va mai fi alături de noi pentru a-i putea spune cât de mult înseamnă pentru noi, însă de celebrat cât de multe a făcut pentru a demonstra lumii că oamenii cu cele mai modeste începuturi pot schimba lumea”, a mai declarat viceprim-ministrul Chester Cooper.

Sir Sidney Poitier a jucat în peste 50 de pelicule, obținând premiul Oscar în anul 1964 și astfel devenind primul actor de culoare și primul bărbat din Bahamas onorat cu această distincție. Poitier, care a refuzat roluri bazate pe stereotipuri rasiale ofensatoare, a fost apreciat pentru portretizarea unor bărbați de culoare mândri și inteligenți în producții din anii 1960 precum: „Lilies of the Field”, „A Patch of Blue”, „To Sir, With Love, „In the Heat of the Night” și „Guess Who’s Coming to Dinner”.

Articolul continuă după recomandări

Citește și:

Meghan Markle a primit 1 liră sterlină de la The Mail on Sunday pentru încălcarea vieții private

Nicolas Cage, tată pentru a treia oară, la 58 de ani

Billie Eilish: „Pornografia mi-a distrus creierul” – UNICEF trage un semnal de alarmă

Din 1964 până în 2002, Sir Sidney Poitier a rămas singurul bărbat de culoare laureat al premiului Oscar. În 2002, același an în care Poitier a primit Oscarul onorific „pentru realizările sale remarcabile ca artist și om”, Denzel Washington a devenit al doilea actor de culoare onorat cu această distincție.

Poitier s-a născut prematur pe 20 februarie 1927, la Miami, din părinți originari din Bahamas, în timp ce aceștia erau în vacanță în Statele Unite. A crescut în Bahamas, petrecându-și primii ani în jurul fermei de tomate a tatălui său de pe Insula Cat, înainte ca familia să se mute în Nassau. Adolescentul Poitier s-a întors în SUA, unde s-a înrolat în armata SUA și a lucrat pentru scurt timp într-o unitate medicală.

Poitier a debutat în 1950 în filmul „No Way Out” și a apărut în următorii ani în „Cry, the Beloved Country”, un film britanic a cărui acțiune a fost plasată în Africa de Sud, în epoca apartheidului. A fost remarcat în 1955, în drama „Blackboard Jungle”. 

Foto: Profimediaimages.ro

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Urmărește-ne pe Google News
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!