Trucuri ca să nu mai mănânci zahăr

De Sandra S., pe

Zahărul este pretutindeni. În dulciuri mai ales, dar și în mâncăruri, pentru că le dă un gust mai bun. Și totuși, nu este deloc sănătos: îngrașă foarte mult, poate provoca diferite afecțiuni, infecții sau boli. Vezi câteva trucuri care te ajută să consumi mai puțin zahăr.
Citește etichetele
Înainte să cumperi un produs care nu ar trebui să conțină zahăr, aruncă totuși un ochi și pe etichetă. Ingredientele sunt scrise în ordinea cantității, așa că dacă zahărul se află pe la începutul listei, nu ar trebui să mai mănânci acel produs. Mai mult, zahărul nu va fi trecut ca „zahăr” de fiecare dată, ci are și alte „pseudonime”: sirop de orez brun, fructoză, sirop de trestie, melasă, zaharoză, dar și multe alte nume. Dacă știi aceste nume ale zahărului, îl vei putea evita mai eficient.
Cumpără produse neîndulcite
O strategie viabilă pe care o poți folosi ca să renunți la zahăr este să cumperi mai multe produse neîndulcite – acest detaliu trebuie să fie menționat pe etichetă. Poți găsi astfel de produse la secțiunea de organice în supermarketuri sau la magazine numai cu produse bio.
Nu renunța deodată
Zahărul creează dependență și ca în orice dependență nu este sănătos să renunți deodată, ci gradual. Azi mănânci mai puțin zahăr ca ieri și mâine mai puțin ca azi. Specialiștii recomandă să nu renunți deodată pentru că ai șanse mai mari să cazi pradă nevoii de zahăr și să dai înapoi.
Proteine și grăsimi
Alimentele bogate în proteine și grăsimi sănătoase pot înlocui zahărul. Din cauza zahărului, glicemia crește și apoi scade brusc, iar ție ți se face foame, pe când grăsimile și proteinele îți oferă senzația de sațietate pentru mai multă vreme. Așadar, încearcă să adaugi la mese și gustări alimente sănătoase și sățioase.
Nu înlocui zahărul cu îndulcitor
Când vrei să renunți la zahăr, s-ar putea să fii tentată să consumi produse cu îndulcitori artificiali și acestea nici nu ajută în diete. Se pare că din cauza lipsei de calorii a îndulcitorilor, organismul tău va cere mai multă mâncare și în loc să slăbești, mai degrabă te îngrași.
Bucură-te și de desert
Din când în când este în regulă să te bucuri de un desert delicios, ideea de a renunța la zahăr este mai degrabă să nu mai mănânci alimente care nu ar trebui să conțină zahăr, în loc de desert. În plus, dacă faci tu desertul în casă, poți folosi miere naturală de albine sau sirop de agave – ambele produse sunt îndulcitori naturali sănătoși.
Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!