Te simţi slăbită, obosită şi fără chef? Noi nu te lăsăm să cazi pradă acestor stări şi îţi dezvăluim care plante te ajută să te încarci cu energie şi să fii din nou în cea mai bună formă.
E de ajuns să faci două lucruri pentru a fi din nou dinamică şi optimistă. Primul presupune să alungi stresul şi oboseala din viaţa ta. Al doilea pas cere să te încarci cu energie. Şi într un caz, şi în altul, plantele sunt aliaţi de nădejde.
1 Melisa calmează nervii
Melisa, cunoscută în popor şi sub numele de roinita, calmează stările nervoase, alungă stresul şi te ajută să te relaxezi. Pentru asta, trebuie să prepari un ceai din frunze de melisă, care se bea de două ori pe zi, dimineaţa şi seara. Se pun două linguriţe de plantă într-o cană şi se toarnă apă clocotită deasupra. Se lasă 10 minute, apoi se strecoară.
2 Ceaiul verde şi ceaiul negru menţin tonusul ridicat
Efectele terapeutice ale ceaiului verde şi negru au fost de mult demonstrate. Ambele conţin antioxidanţi, vitamine şi minerale care fac bine corpului. Ceaiul negru este un înlocuitor perfect pentru cafea. Creşte puterea de concentrare şi alungă oboseala. Este indicat să se consume zilnic câte o cană de ceai verde sau negru.
Ca să te poţi trezi odihnită şi plină de energie, ai nevoie de un somn cât mai liniştit. Hameiul te ajută în această privinţă. Ceaiul de hamei se prepară din conurile de hamei (de la plafar) după cum urmează: se pune o linguriţă de conuri într-o cană cu apă şi se toarnă deasupra apă fierbinte. Se lasă 10 minute şi se strecoară. Se bea o cană pe zi.
4 Valeriana nu dă nici o şansă tristeţii
Valeriana este cunoscută pentru faptul că alungă stările depresive şi oboseala, oferindu-i corpului un plus de energie. Combate şi tulburările de somn şi, din acest motiv, dimineţile încep cu mai mult dinamism şi dorinţă de acţiune. Pentru aceasta, îţi e de ajutor o baie cu iz de valeriană. Pune într-un vas 100 g de ră-dăcini de valeriană, adaugă doi litri de apă rece, apoi pune vasul la foc. Lasă să fiarbă 10-15 minute, strecoară şi adaugă ceaiul în cada cu apă. Stai în cadă 10-15 minute, la o temperatură a apei de 35-38 de grade.
5 Relaxare cu rozmarin
Să începi dimineaţa cu o baie? De ce nu? Dacă adaugi şi puţin rozmarin, îţi asiguri o zi excelentă. Aceas-tă plantă conţine multe uleiuri eterice, care acţionează direct asupra sistemului nervos şi a circulaţiei sângelui. Într un litru de apă rece se pun 50-60 g de rozmarin şi se fierb timp de 10 minute. Se strecoară şi se toarnă în cada cu apă la temperatura de 37 de grade. După 10 minute de stat în cadă, fă un duş cu apă călâie. Atenţie! Această baie nu este recomandată fe-meilor însărcinate.
6 Ginsengul, secretul energiei
Ginsengul este cunoscut pentru beneficiile sale asupra organismului: creşte vitalitatea, îmbunătăţeşte capacitatea de concentrare şi readuce pofta de viaţă. Ginsengul siberian întăreşte funcţia glandelor suprarenale, pentru ca organismul să facă faţă mai uşor condiţiilor de stres. Efectul se produce la scurt timp după administrare. Se găseşte sub formă de capsule. Nu se ia în timpul sarcinii sau în caz de afecţiuni cardiovasculare.
7 Maceratul de orz verde, un energizant natural ideal
Dacă vrei să te revigorezi, fă o dată pe an următoarea cură. Pune într-o lădiţă orz la încolţit şi lasă-l să crească până când planta atinge 15-20 cm. Toacă mărunt frunzele. Într un vas pune două părţi de frunze, trei părţi de miere de albine şi o parte vin roşu. Amestecul se pune într-un borcan cu capac şi se lasă la macerat într-un loc întunecat şi răcoros (poate sta şi în frigider). După o săptămână, se iau în fiecare zi trei linguri, cu jumătate de oră înainte de mesele principale. Amestecul e un excelent revigorant pentru organi
Amestec de plante pentru un plus de energie
Fă un amestec din o linguriţă de brusture, o linguriţă de iarbă de măcriş, jumătate de linguriţă de scoarţă de ulm cu coajă netedă, o linguriţă de
rădăcină de revent (rubarbă), o linguriţă de năsturel şi o linguriţă şi jumătate de trifoi roşu. Timp de o săptămână, bea în fiecare zi o cană de infuzie din acest amestec (o linguriţă la o cană cu apă). Ajută corpul să îşi recapete energia şi să funcţioneze normal. Cura se ţine doar de două ori pe an.