Ciocolata nu e un aliment sănătos

.

Spre bucuria amatorilor de dulciuri, mai multe studii au demonstrat că ciocolata este printre alimentele sănătoase. De fapt, aceste rezultate nu sunt îndeajuns…


… pentru a încuraja consumul unui aliment cu conţinut aşa mare de calorii.

Mai multe studii au asociat ciocolata cu o varietate de beneficii pentru sănătate. Cei care consumă moderat, dar regulat, au tensiunea mai mică, colesterolul în limite normale şi nu riscă să facă boli cardiace. Ba mai mult, şi starea psihică ar fi mai bună, spuneau studiile.

De fapt, nutriţioniştii avertizează că nu trebuie să luăm „de bun” tot ce auzim. Ciocolata este „un dulce”, nu poate fi un aliment sănătos.

Băutura de cacao, secretul sănătăţii

Studiile legate de efectele benefice ale ciocolatei au început acum 10 ani, informează Los Angeles Times. Atunci s-a descoperit că populaţia Kuna, ce locuieşte o insulă din Panama, nu se confruntă cu hipertensiune arterială, insuficienţă renală, cancer şi celelalte probleme ale lumii moderne. În rândul lor, aceste afecţiuni erau mai rare decât la restul panamezilor.

De unde această diferenţă? Se pare că cei din populaţia Kuna beau până la 40 de căni pe săptămână dintr-o băutură pe bază de cacao. Desigur, ei au şi alte obiceiuri sănătoase, însă pentru producătorii de ciocolată, doar băutura de cacao a contat. Aceasta este bogată în flavonoli, un tip de antioxidanţi din categoria flavonoizilor.

Aceste descoperiri au stat la baza a ani şi ani de studii legate de efectele ciocolatei. S-a aflat că flavonolii măresc nivelul oxidului nitric din sânge, astfel că pereţii vaselor de sânge se relaxează şi circulaţia este îmbunătăţită. Este adevărat că s-au descoperit efecte benefice ale ciocolatei, însă niciunul dintre participanţii la studii nu a devenit atât de sănătos ca cei din populaţia Kuna.

Studiile despre ciocolată, influenţate de producători

Deşi au făcut multă vâlvă, studiile legate de beneficiile ciocolatei au fost scurte şi cu puţini participanţi şi, mai mult, în unele din ele s-au implicat şi producătorii de ciocolată. Unii au sponsorizat cercetările, alţii şi-au trimis specialiştii să lucreze la ele.

Au fost şi studii independente, nepărtinitoare, care au arătat efectele pozitive ale consumului de cacao, dar chiar şi aşa, experţii apreciază că, în mare, nu există suficiente dovezi în favoarea ciocolatei. Ca să le obţinem este nevoie de studii ample, de lungă durată.

Până atunci, sfatul de a mânca mai multă ciocolată, pe care îl dau unii nutriţionişti, este unul controversat. Ei par să uite că cei din populaţia Kuna nu mănâncă ciocolată de la supermarket, ci o băutură pe bază de cacao, cât se poate de naturală, fără conservanţi, fără coloranţi, fără zahăr.

Fie că este dulce sau amăruie, albă sau neagră, ciocolata nu este un aliment sănătos, spun în cor cei mai faimoşi nutriţionişti ai lumii. Ca să te bucuri de unele beneficii fără să îţi rişti sănătatea, ar trebui să mănânci într-o zi nu mai mult de 30 grame de ciocolată neagră, cu minim 70% cacao. Dacă eşti la dietă, ai voie doar 15 grame.

Orice beneficii ar avea ciocolata, asta nu e o scuză ca să facem exces. Ciocolata nu este singura sursă de antioxidanţi, ba chiar există altele şi mai bogate: legumele şi fructele.

Foto: Shutterstock

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton