Optimismul învinge cancerul?

.

„Cancerul este cel mai bun lucru care mi s-a întâmplat”, spunea ciclistul Lance Armstrong care a învins această boală, după care şi-a continuat activitatea sportivă ca şi cum…
… nimic nu s-ar fi întâmplat.

Armstrong a declarat că boala l-a învăţat să aprecieze viata şi că acum are doar „zile bune şi zile minunate”. El este convins că cele mai eficiente medicamente pe care le-a luat au fost gândirea pozitivă şi optimismul.

Bolnavii de cancer, cardiacii, femeile infertile şi, în general, oricine are o problemă de sănătate este încurajat să gândească pozitiv, să fie optimist căci se presupune că această stare de spirit ar contribui la vindecare.

Să fie într-adevăr aşa sau doar încercăm să ne convingem de asta, crezând că astfel am avea un anumit control asupra unor boli grave?

Dacă majoritatea oamenilor, bolnavi sau sănătoşi, sunt convinşi de puterea gândirii pozitive, din punct de vedere ştiinţific nu există dovezi foarte clare în sprijinul acestei afirmaţii.
 
Se pare că ar exista un studiu care a dovedit importanţa optimismului şi a veseliei în cazul cardiacilor. Cei care au suferit un infarct îl pot evita pe al doilea dacă gândesc pozitiv.
În rest, dovezile ştiinţifice sunt, mai degrabă, în favoarea emoţiilor negative: mai multe studii au arătat că depresia, stresul, greutăţile, grijile ne pot îmbolnăvi.

Unul dintre ele, realizat în Israel, spune că femeile care au trecut prin situaţii stresante, precum moartea unei persoane dragi sau un divorţ au mai multe şanse să facă un cancer la sân decat cele care au dus o viaţă fericită şi lipsită de griji. Multe dintre femeile care deja au fost diagnosticate cu această boală au spus că, în trecut, au suferit de depresie, anxietate şi alte tulburări asemănătoare.

Pe de altă parte, a existat şi un studiu cu privire la puterea gândirii pozitive în vindecarea cancerului şi rezultatele nu au fost deloc încurajatoare. Medicii şi psihologii deopotrivă sunt de acord că această boală este prea complexă pentru a putea fi influenţată de starea psihică a bolnavului.

La fel crede şi Barbara Ehrenreich, care este este doctor în biologie, jurnalistă, scriitoare şi supravieţuitoare a cancerului mamar. Noua ei carte, „Bright Sided” porneşte tocmai de la cultul gândirii pozitive, care este ultima modă în Statele Unite.

Asta se vede peste tot, de la fundiţele roz ce simbolizează lupta împotriva cancerului de sân până la mustrările adresate angajaţilor ce nu aplaudă cu destulă însufleţire la petrecerile companiei.
Pentru că toată lumea preţuieşte atât de mult optimismul bolnavii sunt încurajaţi permanent să zâmbească, să se bucure de viaţă, încât, la un moment dat ajung sa vadă asta ca pe o datorie. O datorie care pune şi multă presiune asupra celor care se văd forţaţi să zâmbeasca mereu şi să se comporte ca şi cum totul ar fi bine, când, de fapt, nimic nu este bine, iar cancerul nu e un motiv de bucurie.

„Am căutat ajutor, sprijin şi informaţii. În schimb n-am primit decât îndemnul de a fi veselă şi optimistă în legătură cu boala până într-acolo încât să o accept ca pe un dar. Dar cancerul nu a fost o experienţă pozitivă şi m-a durut faptul că nu am putut să-mi exprim frustrarea sau teama” a declarat Barbara Ehrenreich pentru ABC News.

Concluzia ei este simpla: poate că optimismul te ajută să treci mai uşor peste situaţiile stresante, poate că previne depresia şi îţi dă energie, însă cu siguranţă nu poate vindeca nici cancerul nici alte boli grave, mai ales atunci când te simţi dator să gândeşti pozitiv doar ca să nu-i dezamăgeşti pe ceilalti.

„Imaginaţi-vă ce povară imensă este: deja suferi din cauza unei boli foarte grave şi în plus trebuie să îţi mai faci griji şi pentru starea ta spirit. E ca o a doua boală” a mai spus Ehrenreich.

Foto: Shutterstock

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton