Cele mai periculoase combinaţii de medicamente

De Erika Chivu, Camelia Diaconu, pe Ultimul update Vineri, 19 iulie 2019, 16:00

Aspirina nu se combină cu ibuprofenul, iar contraceptivele nu se iau cu antibiotice. Acestea sunt doar câteva dintre cele mai periculoase combinații de medicamente. Află ce alte medicamente pot fi dăunătoare dacă le combini.

Combinații periculoase de medicamente – ce tipuri de medicamente să nu combini niciodată

Medicamentele pentru hipertensiune combinate cu anumite antibiotice au efecte secundare grave asupra organismului, putând duce la scăderea bruscă şi masivă a tensiunii arteriale, au anunţat oamenii de ştiinţă în urma unui studiu pe aceasta temă.

Mai exact, medicamentele periculoase sunt blocanţii canalelor de calciu (Norvasc, Plendil, Auronal etc.) şi antibioticele precum eritromicină şi claritromicina. Sunt medicamente foarte des folosite, aşa că e posibil să fie administrate concomitent la aceeaşi persoană.

Combinații periculoase de medicamente – Antibiotic şi pilula contraceptivă

Antibioticele pot da interacţiuni şi cu alte tipuri de medicamente, nu doar cu anticoncepționalele. Despre pilula contraceptivă se spune că îşi pierde efectul în combinaţie cu anumite antibiotice, în special tetraciclina şi penicilina. Se pare că antibioticele scad absorbţia pilulei, astfel încât aceasta nu mai ajunge în sânge. Efect asemănător au şi tratamentele antifungice. Deci dacă te tratezi pentru o infecţie bacteriană sau fungică e bine să foloseşti încă o metodă contraceptivă.

  • Anticoncepţionalele pot da efecte nedorite şi dacă sunt combinate cu medicamente pentru depresie, diabet, anxietate sau convulsii.

Combinații periculoase de medicamente -Aspirină şi ibuprofen

Dacă eşti răcită va trebui să decizi între ibuprofen (Nurofen, Ibalgin) şi aspirină pentru că cele două nu se pot combina. Dacă iei şi aspirină şi ibuprofen creşte riscul complicaţiilor gastrointestinale precum inflamaţiile, sângerările, ulceraţiile şi perforaţiile stomacale.

  • De asemenea, ibuprofenul şi alte antiinflamatoare nesteroidiene (piroxicam, meloxicam) scad efectul diureticelor şi al unor medicamente pentru hipertensiune.
  • Aspirina nu se combină nici cu medicamentele folosite de diabetici, fiindcă ea măreşte efectul hipoglicemiant al acestora.Şi paracetamolul se administrează cu atenţie pentru că are efecte hepato-toxice.
  • În cazul copiilor, paracetamolul nu se combină cu siropuri de tuse ce conţin etanol, pentru că o doză de alcool, chiar şi una mică, în combinaţie cu paracetamolul, poate afecta ficatul.

Alte combinații periculoase de medicamente

  • Medicamentele antiemetice (Emetiral, Emetosrop), care se administrează împotriva stării de greata, nu se combină cu tranchilizante şi sedative.
  • Nici antihistaminicele – Claritine, Symphoral – nu se administrează împreună cu sedative sau somnifere.
  • Plasturii sau gumele cu conţinut de nicotină nu se combină cu medicamentele pentru depresie sau asm bronsic.
  • Medicamentele antidepresive nu se administrează concomitent cu tratamentele pentru tuse şi nici cu decongestionante, de pildă pseudoefedrina care e inclusă în pastilele pentru răceală.
  • Pseudoefedina nu se combina nici cu medicamente de slăbit, putând să ducă la stări de anxietate.

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!