Ce trebuie să știi despre sterilet

De Dana-Ruxandra Panghe pe
Ce este exact steriletul? Când e recomandat să îl folosesc? În ce situații este eficient?

Citește și: De ce fac femeile avort și cum decurge procedura de întrerupere de sarcină.

Toate aceste nedumeriri sunt absolut normale, iar în articolul de mai jos vom explica pe îndelete ce presupune această metodă contraceptivă.

Ce este steriletul?

Steriletul este o metodă contraceptivă cu o eficiență ridicată, recomandată femeilor care au avut deja o sarcină, el putând fi folosit fără întrerupere pe perioade îndelungate. Steriletul poate fi montat numai de către medicul ginecolog, urmând a fi montat la nivelul uterului femeii. Există mai multe tipuri de sterilet, iar varianta cea mai potrivită este stabilită de specialist, în urma consultului ginecologic. Efectul contraceptiv este neîntrerupt atât timp când dispozitivul rămâne poziționat corect.

E o metodă contraceptivă foarte sigură?

Da, dacă ai un singur partener. Pentru că dacă steriletul este expulzat accidental și ai contact sexual până să îți dai seama de acest lucru, este nevoie să apelezi la pilula de a doua zi dacă îți dorești să eviți o sarcină nedorită, avertizează dr. Mirela Popa, medic primar ginecolog și specialist al campaniei de informare și educare pe teme de contracepție și viață sexuală, Planifică Neprevăzutul.

Citește și: Lucruri pe care nu le ştiai despre pilula de a doua zi.

Mai mult, nici steriletul (de fapt, nicio altă metodă contraceptivă) nu protejează împotriva bolilor cu transmitere sexuală. Prezervativul este de asemenea indicat atunci când steriletul a fost expulzat accidental și urmează să avem un contact sexual.

Foto: 123rf.com.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro