Cum se schimbă sexul pentru femei odată cu înaintarea în vârstă

De Mia, pe Ultimul update Sâmbătă, 17 ianuarie 2015, 11:05
Sex

Poate n-ai să crezi, dar… viața sexuală nu se sfârșește odată ce ajungi la menopauză sau ajungi la vârste mai înaintate. Totuși, există schimbări fiziologice și psihologice pe care ar trebui să le ai în vedere, ca să poți avea parte de o viață intimă împlinită și mulți ani după menopauză.
Cum se schimbă sexul cu vârsta, pentru femei
Primele schimbări care au loc în corpul tău, odată cu trecerea timpului, sunt cele hormonale. În fiecare an, nivelul estrogenului scade, iar acest fapt determină și o schimbare în abilitatea fizică de a face sex. Pot apărea probleme precum apetit sexual scăzut, lipsa lubrifierii naturale ale vaginului, însă există soluții pentru cele mai multe dintre ele.
Schimbări fiziologice prin care trec femeile
Spre deosebire de bărbați, schimbările fiziologice la femei au un impact mai puternic asupra organismului. Pentru că scade drastic nivelul hormonilor la menopauză, o femeie nu mai poate rămâne însărcinată. De asemenea relațiile intime ar putea deveni dureroase și poate avea loc atrofierea țesuturilor vaginale – se pierde elasticitatea și se subțiază.
În același timp, vaginul nu se mai poate lubrifia în mod natural, astfel că pentru partidele sexuale este nevoie de un lubrifiant artificial, iar uterul, cervixul, clitorisul și ovarele încep să scadă în mărime. Sensibilitatea clitorisului nu se schimbă, însă intensitatea orgasmului nu va mai fi aceeași din tinerețe, iar contracțiile vor fi în număr mai mic. Partea bună este că, dacă o femeie poate avea orgasm multiplu înainte de menopauză, acest lucru nu se va schimba la o vârstă mai înaintată.
Schimbările psihologice în privința activității sexuale
Nu doar schimbările fiziologice pot afecta apetitul sexual, ci specialiștii spun că mai degrabă cele psihologice care își fac apariția ar purta o vină mai mare. Femeile își pot pierde cheful de sex din mai multe motive: pentru că știe că nu se mai poate reproduce, pentru că prejudecățile îi spun că după o anumită vârstă sexul nu ar trebui să mai facă parte din viața ei sau pur și simplu pentru că și-a găsit alte ocupații care îi iau mintea de la satisfacția sexuală.
O altă problemă cu care se mai confruntă unele persoane în vârstă și din cauza căreia nu mai pot face sex este pierderea partenerului de viață și neputința de a găsi un altul cu care să împartă aceleași bucurii – sau pur și simplu nu își doresc să mai găsească o altă persoană care să devină partener.
Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Urmărește-ne pe Google News
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!