Sex în timpul postului: da sau nu?

.

Aşa-i că nici nu ţi-a trecut prin cap să renunţi şi la sex atunci când te-ai decis să schimbi omleta cu covrigeii, deci să ţii postul Crăciunului? Motivul e simplu.
În general, am auzit de post în timpul copilăriei, atunci când părinţii ne spuneau că ar fi bine să ţinem şi noi post măcar în săptămâna premergătoare Crăciunului.

Desigur, părinţii ne îmbiau cu pâine cu gem, nu cu prelegeri despre abstinenţa sexuală. Aşadar, se poate forma încă din copilărie un stereotip: postul dinaintea sărbătorilor bisericeşti înseamnă să te abţii DOAR de la diverse alimente provenite din regn animal.

În realitate postul Crăciunului presupune o înfrânare a tuturor instinctelor primare. Aici includem atât apetitul alimentar, cât şi pe cel sexual.

Trupul slujeşte sufletul în post

„Dacă vreţi, abstinenţa sexuală în timpul postului este precum o detoxifiere spirituală. Aşa cum facem sport şi mâncăm sănătos primăvara, pentru detoxifierea organismului după anotimpul rece, aşa se întâmplă şi în cazul postului.

Prin abţinerea de la poftele primare, sexuale sau alimentare, realizăm o detoxifiere a sufletului. Pentru a îmbrăţişa spiritul religios al Crăciunului, e recomandat să fim spirituali nu instinctivi, în perioada premergătoare Crăciunului. Cu alte cuvinte, trupul trebuie să slujească sufletul şi nu invers”, explică preotul Mihnea.

De Crăciun primim Sfânta Împărtăşanie. Atunci când ni se dă pâinea şi vinul, primim de fapt privilegiul comuniunii fizice şi spirituale cu mântuitorul Iisus Hristos, după cum spune preotul.

Scopul postului este acela de a ne pregăti şi noi fizic şi spiritual pentru această comuniune în sărbătoarea Crăciunului.

A nu ţine post nu este un păcat

Dacă tot am fost înzestraţi cu liberul arbitru, în acest caz îl putem folosi fără consecinţe negative. Decizia de a nu ţine post nu reprezintă un păcat sau un subiect de mărturisit în timpul spovedaniei.

„Postul este o opţiune, nu o obligaţie, care are rolul de a te pregăti şi recomanda pentru Împărtăşanie, deci pentru legătura cu Iisus Hristos, în timpul Crăciunului”, precizează Mihnea.

Dacă nu doreşti să aprofundezi sau să creezi această legătură nu comiţi un păcat, potrivit preotului.

Postul, factor de dispută în cuplu

Cum afectează totuşi şase săptămâni de post, deci şi de abstinenţă sexuală viaţa de cuplu?

„În plan fiziologic, pot fi înregistrate fluctuaţii între valorile normale, cu excepţia persoanelor care suferă deja de dereglări hormonale”, explică Jeni Chiriac, psihoterapeut şi sexolog.

Decizia de a ţine post poate fi un factor de dispută în cuplu. Dacă cei doi nu împărtăşesc aceleaşi valori religioase, cel care alege să ţină post poate să nu beneficieze de înţelegerea partenerului.

„Rezolvarea acestui conflict se realizează doar prin respectul pentru valorile şi deciziile partenerului de lângă tine”, spune psihoterapeutul.

Decizia de a ţine post este bazată pe nevoi spirituale, care pleacă de la valorile şi credinţele fundamentale de sine, mai spune Chiriac.

De aceea, o atitudine punitivă sau de reproş din partea celuilalt partener poate scade semnificativ calitatea vieţii de cuplu.

Sex în zilele de Crăciun

Atunci când stresul de zi cu zi se dizolvă şi aşteptăm trecerea dintre ani, pare a fi momentul oportun pentru a face sex.

Dacă ai ţinut însă post şi te-ai împărtăşit, preotul Mihnea îţi recomandă să laşi sexul după cele trei zile de Crăciun. „După Împărtăşanie e necesară o perioadă în care să te bucuri din punct de vedere spiritual de sărbătoare”, precizează acesta.

Pentru unele cupluri, sexul de Sărbători capătă o semnificaţie aparte, de aceea îl introduc în meniul de Crăciun şi de Revelion.

„A face sex în această perioadă înseamnă, pentru unii, că vor face sex tot anul. Alţii se raportează la perioada dintre ani ca la o ultimă şansă de a experimenta sau a recupera ceva sexual, pe ultima sută de metri”, consideră Jeni Chiriac.

Unele cupluri lasă supărările în urmă de Sărbători şi marchează împăcarea prin act sexual. Intimitatea în cuplu poate creşte de Sărbători.    

Calitatea sexului în timpul Sărbătorilor de iarnă

Scapă de gândul că doar în perioada Sărbătorilor, vacanţelor şi a perioadelor lipsite de stres, în general, poţi avea parte de o partidă de sex reuşită.

Potrivit psihoterapeutului, actul sexual va fi unul spontan doar dacă nu-l îl intercalăm, interpunem sau corelăm cu alte diverse nevoi personale, uitând mai apoi să facem distincţia între nevoi şi sex.

Facând aceste lucruri, conştient sau inconştient, tăiem „firescul” din lista ingredientelor vieţii intime, adăugând din ce în ce mai multă rutină şi programare.

Foto: Shutterstock

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton