Relaţii: Cum treci peste o dezamăgire

Alături de prieteni îţi vei reveni mai uşor
Oricât de puternice am vrea să fim, pur şi simplu există în viaţă experienţe care ne pot frânge inima. Şi, sincer, nu ştiu cine poate spune cu mâna pe inimă că nu a suferit nicio dezamăgire niciodată. Când te afli în faţa unei astfel de situaţii, nu trebuie să te dai bătută, ci trebuie să lupţi şi să treci peste ea cât mai repede.
Cel mai mult suferim din dragoste. Partenerul care ne înşală, deşi ne-a jurat iubire veşnică, deşi am fi băgat mâna în foc că nouă nu ni s-ar putea întâmpla. Persoanele dragi, care pleacă dintre noi prea devreme şi ne lasă cu sufletele îndurerate. Prietenii apropiaţi care ne trădează încrederea când ne aşteptăm mai puţin. O mulţime de întâmplări neprevăzute pot să ne dezamăgească într-atât încât să nu mai vedem dincolo de suferinţa noastră. Soluţiile nu par a fi la îndemână, dar, de fapt, sunt chiar acolo, în sufletul nostru. Găseşte şi tu portiţa de scăpare.

Stop! Scapă din mrejele amintirilor

Cel mai greu este să nu te gândeşti la ce s-a întâmplat. Păi cum să nu te gândeşti, dacă asta te preocupă cel mai mult şi încă ai un milion de întrebări fără răspuns, iar dintre toate întrebarea „de ce?” este cea mai dureroasă?! Dar, cu mult efort şi îndârjire, se poate. Pentru că la multe din aceste întrebări nici nu vei primi vreun răspuns vreodată. Nu rămâne blocată în trecut. Retrăind experienţele traumatizante din nou şi din nou, nu faci decât să produci sufletului tău şi mai multă suferinţă. Luptă-te cu amintirile, alungă-le când vor să te copleşească şi ocoleşte tot ce-ţi aminteşte de experienţa traumatizantă prin care ai trecut. Lasă timpul să completeze spaţiul gol din dreptul nedumeririlor şi întrebărilor tale.

Descoperă bucuria din lucrurile mărunte

O dezamăgire poate să ne schimbe total perspectiva asupra vieţii. Lucrurile care ieri ne bucurau astăzi ne lasă indiferenţi, planurile pe care ieri le făceam au devenit azi inutile, speranţele care ieri ne dădeau puterea să mergem mai departe par astăzi doar epave dintr-o altă lume. Viaţa ni s-a dat peste cap, iar sensul ei a devenit pentru noi indescifrabil. Dacă vrei să-l poţi descifra din nou, priveşte aproape, chiar în jurul tău. Descoperă sensurile mărunte ale vieţii, care ascund în ele bucuria pură. Zâmbetul unui copil, frumuseţea unui peisaj, liniştea unei zile blânde de toamnă sunt doar câteva dintre „mărunţişurile” în care existenţa îşi ascunde seva. Motivele pentru care merită să reîncepi să trăieşti sunt numeroase, dar nu le vei găsi înşirate pe această foaie de hârtie, ci doar în adâncul sufletului tău.

Caută-ţi un refugiu sigur

Timpul trece mult mai uşor atunci când faci ceva ce-ţi place, aşa că găseşte-ţi o preocupare care te ajută să-ţi consumi energia şi să te facă să te gândeşti la prezent. Începe să practici un sport, fă călătorii în ţară sau redescoperă lectura. Cursurile de dans sunt şi ele o variantă excelentă de a uita de întâmplările neplăcute şi de a o lua de la capăt. Planifi-că-ţi fiecare zi astfel încât să ai mereu ceva interesant de făcut. E timpul să redescoperi lumea cu alţi ochi şi cu alte simţuri.

Fă totul pentru a nu te izola

În această perioadă, este esenţial să nu rupi contactul cu ceilalţi, chiar dacă la un moment dat îţi doreşti să nu vezi pe nimeni şi să stai doar tu cu suferinţa ta. Dar este mai greu să obţii o izbândă de una singură. Caută sprijin mai ales în cei din familie şi în prieteni. Planifică-ţi weekendurile astfel încât să nu le petreci singură şi frecventează locuri unde ai putea să-ţi faci cunoştinţe noi. Socializează şi vei descoperi că în viaţa ta se pot reîntoarce bucuria, iubirea şi pofta de a trăi.

Fereşte-te de „capcane”

Când sufletul suferă, nici corpul nu o duce prea bine. Nu mai poţi dormi nopţile, nu îţi este foame sau, din contră, nu te mai opreşti din mâncat, ţigările şi alcoolul încep să te tenteze… Nu te neglija şi caută câte o soluţie pentru fiecare dintre aceste probleme. Dacă starea ta durează de mai bine de trei luni şi tot nu găseşti o modalitate de a trece peste experienţa care te-a marcat, mergi la un psiholog. Acesta îţi poate oferi o mână de ajutor ca să-ţi recâştigi încrederea în tine şi să priveşti cu optimism spre viitor.

Dă frâu liber Sentimentelor

Îţi vine să plângi până ţi se usucă lacrimile? Dă-i drumul. Nu rezolvi nimic ţinând totul în tine. Dacă aceasta este o modalitate bună de a te elibera, mergi în camera ta şi plângi până te linişteşti. Atunci când simţi nevoia, vorbeşte cu prietenii apropiaţi despre experienţa prin care treci. Poate sfaturile lor îţi vor fi de ajutor şi, în orice caz, îţi va prinde bine să afli cum se vede situaţia ta din exterior.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!