De ce tu spui NU, iar el înţelege DA?

De Stela Moisescu pe

De câte ori nu ai formulat un refuz care nu ţi-a fost luat în seamă? Cu siguranţă, ai trecut şi tu prin momente penibile în care repeţi acelaşi „NU!” sub mai multe forme, dar el…
… nu trece de urechea pretendentului. Cine este de vină: tu, pentru că nu eşti suficient de fermă sau el, pentru că nu pricepe mesajele diplomatice sub nicio formă?

Află în cele ce urmează şi găseşte calea de mijloc, astfel încât refuzul unui bărbat să nu mai fie o corvoadă asemănătoare cu datul la sapă!

Aşadar, femeile sunt prea elegante sau bărbaţii prea grei de cap? Psihologii, consideră că „vina” este împărţită.

Iată unde greşim noi când formulăm refuzul, iar el nu-l convinge pe bărbat.

Psihologul Sorina Vrană consideră că formularea unui „Nu” are semnificaţii atât în plan social, cât şi în plan psihologic.

Uneori femeile formulează „Nu” doar din considerente sociale: „să nu mă considere uşoară” sau „nu se cade, căci am iubit”. În plan psihologic însă zbieri cu toţi plămânii „Da”. Să nu crezi că bărbatul nu remarcă diferenţa.

Să luăm un exemplu. Atunci când te invită la el acasă ţi se pare firesc să spui „Nu”, din motive ce ţin de moralitate şi de impresia proastă pe care crezi că i-o vei lăsa. Aşadar, ştii că refuzul este cea mai bună soluţie.

Desigur, dacă ar fi să trăim într-o pură fantezie, l-ai întreba unde stă şi câte prezervative are acasă, după care ai apăsa pe acceleraţia maşinii. La nivel micro fantezia deja se derulează în mintea ta, chiar în momentul în care formulezi refuzul, căci atunci când el a lansat propunerea, a apărut şi posibilitatea.

Ghici ce? El semnalează dorinţele tale ascunse, pentru că ele reies din limbajul non-verbal care te dă de gol. Degeaba îi spui nu, dacă poziţia corpului sau tonul vocii tale îl ademenesc să mai insiste.

Un bărbat nu se ghidează doar după vorbele tale, atunci când formulezi refuzul. El este atent şi la limbajul tău non-verbal care te trădează.

Psihologul Sorina Vrană te sfătuieşte să nu-l refuzi categoric, dacă singurele tale considerente sunt cele sociale. Spune-i că ai nevoie de timp să te gândeşti la propunerea lui. Astfel, poţi analiza ce vrei cu adevărat şi îi poţi da un răspuns ferm. Ar fi culmea să te contrazică, dacă ai avut şi timp să cugeţi, pentru a lua cea mai bună decizie.

Dacă propunerea lui nu ţi se pare tentantă, refuză-l şi oferă-i motivele deciziei tale, precizează Vrană.

Totuşi, nu zăbovi asupra lor şi nu încerca să îţi justifici până în pânzele albe decizia, pentru că astfel treci de barierele pe care tocmai ai încercat să le clădeşti prin refuz, avertizează terapeutul Ronnie Ann Ryan.

Psihologul Sorina Vrană admite că unele femei sunt grijulii cu sentimentele bărbatului pe care îl refuză şi, tocmai de aceea, diplomaţia poate părea sovăială în ochii celui care face propunerea.

Aici intră în scenă şi vina bărbatului, care nu pricepe refuzul şi insistă în continuare.

Să luăm un alt exemplu. Un bărbat dintr-un club îţi cere numărul de telefon, iar tu nu vrei să i-l dai.

Bărbaţii consideră că este de datoria lor să facă avansuri, iar unii dintre ei iau refuzul ca pe o lovitură în orgoliu, apreciază psihologul Sorina Vrană.

Unde mai pui că în club are de unde alege, dar este cu amicii care-i urmăresc prestaţia şi sunt gata să-l ia peste picior. Aşa că insistă, pentru a te pune pe tine într-o poziţie inconfortabilă, mai inconfortabilă decât cea în care se află el.

Alteori, insistă pentru că au întâlnit situaţii în care „Nu-ul” a devenit ulterior un „Da”, aşa că merg de fiecare dată pe tactica: „încercarea moarte n-are” şi „iepurele sare de unde nu te-aştepţi”.

Faptul că tu nu faci parte din cazurile fericire pe care le-a întâlnit nu este un lucru de care se prinde neapărat la timp.

Expertul în relaţii de cuplu, Michael Douglas te sfătuieşte să formulezi cât mai rapid refuzul, fără să te întinzi la discuţii, căci aşa scurtezi şi timpul în care el pricepe răspunsul negativ.

Cât despre cum formulezi refuzul verbal şi non-verbal, Douglas precizează că este important să începi fraza cu o remarcă pozitivă, urmată de un „dar” şi un motiv clar pentru care nu eşti interesată. Mai mult, coboară tonul vocii la sfârşitul refuzului, menţinând contactul vizual şi o poziţie a corpului distantă- încearcă să-ţi încrucişezi braţele.

Foto: Shutterstock

Prințul Louis împlinește un an. Ce fotografii au publicat Ducii de Cambridge

Prințul Louis împlinește un an. Ce fotografii au publicat Ducii de Cambridge