Prietenia platonică dintre femei şi bărbaţi

De Stela Moisescu, pe Ultimul update Vineri, 27 septembrie 2019, 13:28

O relaţie de prietenie platonică, fără gânduri romantice sau sexuale, între un bărbat şi o femeie pare a fi o raritate, ca şi găsirea sufletului pereche. Patru femei…
… au dezvăluit că  nu au reuşit să menţină cu un bărbat o relaţie de prietenie. Doi bărbaţi explică fenomenul şi care sunt condiţiile în care şi-ar păstra intactă prietenia cu o femeie, în timp ce trei femei povestesc care este frumuseţea relaţiilor de prietenie cu sexul opus.

De ce nu supravieţuieşte prietenia între femei şi bărbaţi?

Sorina mărturiseşte că a avut un prieten la cataramă cu care a sfârşit prin a face sex. „Partea riscantă a prieteniilor cu bărbaţi este că ei te pot consola, aşa cum o femeie nu o poate face, în momente sensibile. Niciunul nu cred că ar spune Nu dacă te-ar vedea dispusă de mai mult, indiferent de calitatea relaţiei de prietenie. După momentul respectiv el mi-a propus să fim împreună, dar eu nu m-am simţit pregătită pentru o relaţie de cuplu”, povesteşte Sorina.

Amicul ei nu a primit cu braţele deschise refuzul şi a început să o evite.

Loredana dezvăluie şi ea cum şi-a pierdut un bun amic, care voia ceva mai mult. „Am fost prietenă cu bărbatul respectiv timp de patru luni. La un moment dat mi-a spus că mă place prea tare ca să mă privească doar ca pe o prietenă. Mi-a spus că în tot acest timp am ajuns să însemn mult pentru el şi că este îndrăgostit”. Drept urmare, Loredana s-a văzut nevoită să răcească relaţiile cu el.

Alina a observat de-a lungul timpului că bărbaţii nu sunt buni amici decât dacă vor ceva mai mult în viitor. Ea are o dilemă în privinţa actualului ei amic. „Recent m-a invitat într-o excursie afară din ţară, ceea ce mă face să cred că intenţiile lui nu sunt pure. Pe de o parte, de ce să nu accept o excursie cu amicul meu? Pe de altă parte, îmi imaginez deja cum va trebui să fug de avansurile lui…”, analizează ea.

Roxana îmi povesteşte că a avut multe relaţii de prietenie transformate în relaţii de cuplu, dar niciuna nu a supravieţuit. „De regulă, eram prieteni de cel puţin un an, ieşeam foarte des şi ne împărtăşeam toate problemele amoroase şi nu numai. Într-un astfel de moment mi s-a întâmplat ca respectivul amic să se ofere să-mi rezolve problemele. Şi aşa ajungeam să formăm un cuplu”.

Ea susţine că astfel de relaţii de cuplu i se par incomode, mai ales la început, când toţi cunoscuţii voştri se miră de infiriparea unei legături amoroase între voi doi. Roxana a învăţat că este un adevărat eşec să transformi relaţia de prietenie în altceva.

„Uneori am acceptat legătura amoroasă şi din vinovăţie. Mi-era teamă să nu-l pierd ca şi prieten. Ştiam de la bun început că relaţia de cuplu nu are şanse de izbândă, dar contam pe faptul că vom redeveni prieteni după aceea”, suspină ea.

Roxana se consideră expert în domeniul relaţiilor de cuplu începute între prieteni şi vă sfătuieşte să vă ascultaţi întotdeauna primul instinct în privinţa bărbatului respectiv. „Există un motiv întemeiat pentru care l-ai văzut la început drept amic şi nimic mai mult”, constată Roxana.

Care sunt intenţiile bărbaţilor şi când vor ei amice?

Florin oferă o posibilă explicaţie în ceea ce priveşte comportamentul bărbaţilor de mai sus.

„Unii bărbaţi intră în vorbă cu o femeie folosind un pretext banal. Din vorbă în vorbă cei doi ajung să se înţeleagă destul de bine, iar femeie ajunge să creadă că cei doi sunt prieteni buni. Scopul final al bărbatului nu este însă acesta, ci să se apropie suficient de tare încât să-i propună şi altceva”, explică Florin.

Mihai crede că prietenia între o femeie şi un bărbat este posibilă doar în nişte parametri exacţi. „Prietenia platonică poate să rămâna aşa, doar dacă între femeia şi bărbatul respectiv există o repulsie totală din punct de vedere sexual. Mai mult, e cazul ca cei doi să aibă interese puternice comune şi un nivel intelectual asemănător, altfel bărbatul se orientează către alţi bărbaţi pentru relaţii de amiciţie”, consideră Mihai.

Care este farmecul prieteniei între femei şi bărbaţi?

Daniela pare să fi înţeles „cruda realitate” povestită de Florin şi Mihai. „Am învăţat pe propria piele că un bărbat nu intră în vorbă cu mine ca să lege o prietenie. Dacă mă abordează e clar că are un interes sexual cât de mic. Totuşi, am reuşit să mă împrietenesc cu unii dintre ei şi le-am arătat că pot fi o amică interesantă. Sinceră să fiu, nu ţin cont de gen atunci când îmi fac un nou prieten”, spune ea.

Nu numai că are mulţi amici, dar Ioana îmi povesteşte că preferă bărbaţii drept prieteni.

„Fireşte că există prietenie între un bărbat şi o femeie, pentru că nu orice relaţie se limitează doar la atracţie sexuală. De altfel, şi în relaţia de cuplu, mai presus de partener, eşti prieten.

Pentru mine, prietenia cu un bărbat este mai interesantă, mai atractivă şi poate mai celebrală decât amiciţia cu o femeie. În loc să vorbeşti despre modă, poţi discuta politică, iar în loc de shopping, poţi să vezi trei filme, dacă păstrăm stereotipurile feminine”, descrie Ioana.

Ea a observat că păstrează legături mai strânse şi mai durabile cu prietenii ei bărbaţi şi susţine că relaţiile respective şi-au păstrat acelaşi farmec şi respect. „Pot spune că ne completăm şi ne ajutăm reciproc şi, ce este mai important, o astfel de experienţă te ajută să descoperi cum gândeşte persoana de sex opus”, conchide ea.

Emilia nu ar schimba frumuseţea prieteniei cu un bărbat în ciuda unei bruşte atracţii sexuale sau a propunerilor din partea lui. „Am prieteni de sex opus, printre ei e şi un fost iubit, şi nu cred că orice relaţie de prietenie se transformă în dragoste sau ajunge la sex, cum zic unii. Nu aş începe o relaţie cu un prieten, chiar dacă m-aş simţi atrasă de el, pentru că iubiţi găseşti uşor, dar prieteni buni găseşti mai rar şi o despărţire probabil că ar pune capăt şi prieteniei”, spune Emilia.

Ea nu vede care ar mai fi frumuseţea unei relaţii de iubire cu un prieten, având în vedere că cei doi se cunosc deja foarte bine. Ei nu se vor mai bucura de partea de început, cea în care îl descoperi pe celălalt.

Foto: Shutterstock

Vezi și cele mai frumoase citate despre prietenie

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!