Oare „maladia obsesiv compulsivă în relaţii” îţi afectează viaţa sexuală?

De Diana Zagrean, pe Ultimul update Sâmbătă, 17 ianuarie 2015, 12:22

Oare mă iubeşte? Oare el este alesul? Oare eu îl iubesc, sau doar mă mulţumesc cu puţin? Toate aceste întrebări pot însemna că suferi de aşa zisa „maladie obsesiv compulsivă în relaţii”, care îţi poate ruina viaţa sexuală. Vezi cum afli dacă suferi de această boală şi cum o combaţi.

Ultimele studii în domeniu, publicate în Jurnalul Mediciniei Sexualităţii arată că există o strânsă legătură între gândurile obsesive despre relaţie şi o viaţă sexuală nesatisfăcătoare sau abia satisfăcătoare.
Acest sindrom al obsesiei pentru partener, pentru sentimentele voastre, sau pentru relaţia voastră amoroasă în sine poartă numele de „maladia obsesiv compulsivă în relaţii”.
Nu numai că un comportament obsesiv şi o relaţie de dragoste pot fi foarte puternic legate una de alta, dar această conexiune poate merge prea departe.

Cum ştii când ai întrecut limita în relaţia ta?

Potrivit studiului, există o serie de indicii că obsesia ta pentru partener sau pentru iubirea voastră depăşeşte limitele normalului într-o poveste de dragoste:
– analizarea excesivă a relaţiei de dragoste, cu toate aspectele ei
– grija permanentă că iubitul tău ar putea să nu fie „alesul”
– senzaţia persistentă că ratezi momente importante, oportunităţi sau timp
– gelozie dusă la extrem (urmărit iubitul când nu este cu tine, spart parole, căutări zilnice în telefon, agende şi documente private ale partenerului).
Toate aceste simptome nu par periculoase, dar, potrivit studiului, un astfel de comportament şi stările anxioase care vin la pachet cu „maladia obsesiv compulsivă în relaţii” îţi afectează calitatea vieţii şi intimitatea.
Dacă aspecte ale acestei „maladii” îţi sună foarte cunoscut, poate că ar fi bine să te sfătuieşti cu cineva, de la un prieten sau un părinte, la un psiholog sau terapeut. Aceştia te pot lămuri dacă temerile tale sunt îndreptăţite şi normale, sau dacă anxietatea ta şi nesiguranţa sunt un semn de boală.
În plus, rezolvarea acestei probleme îţi garantează o îmbunătăţire a vieţii sexuale, şi cine nu îşi doreşte să aibă o viaţă intimă plină de focuri de artificii?
Sursa foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!