Cat ar trebui sa dureze ca sa fie bine?

De Revista Look, pe

La aceasta intrebare au incercat sa raspunda tot americanii, care au derulat un sondaj, intreband 50 de terapeuti.

Cat ar trebui sa dureze ca sa fie bine?

La aceasta intrebare au incercat sa raspunda tot americanii, care au derulat un sondaj, intreband 50 de terapeut.

Mama surogat – mama purtatoare
Exista cupluri care, din diverse motive, nu pot avea un copil. Daca pana nu demult solutia era adoptia, astazi, in Romania, se poate recurge la o mama purtatoare. Mama purtatoare va duce la termen o sarcina obtinuta prin tehnici de reproducere umana asistata: in uterul ei se implanteaza un embrion (sau mai multi) obtinuti prin fecundarea ovulului mamei biologice cu un spermatozoid al tatalui biologic – prin tehnica de fertilizare in vitro. Demersul e insotit de o serie de acte, prin care cuplul biologic se obliga sa sustina financiar mama purtatoare pe parcursul sarcinii si la nastere. In schimb, mama purtatoare accepta sa renunte la copil imediat dupa ce acesta se naste.

Cat ar trebui sa dureze ca sa fie bine?La aceasta intrebare au incercat sa raspunda tot americanii, care au derulat un sondaj, intreband 50 de terapeuti, membri ai Society for Sex Therapy and Research, considerandu-se ca nu se puteau gasi alte persoane mai potrivite pentru aceasta intrebare. Ei bine, concluzia studiului o sa va uimeasca: prea putin inseamna sub 2 minute, satisfacator – 3-7 minute, de dorit – 7-13 minute, prea lung – 10-30 minute! Asadar, normal este intre 3 si 13 minute!

Fizionomia spune tot
Cine stie sa ghiceasca in trasaturile fetei este un mare norocos. Fiindca in fizionomia fiecaruia sta scris daca este interesat de o relatie de durata sau doar de o aventura de o noapte-doua. Cel putin asa sustine un studiu britanic condus de psihologii unei universitati de prestigiu. Se pare ca barbatii cu fata mai colturoasa, cu trasaturi accentuate (barbie patrata, sprancene si nas proeminent, ochi mai mici) sunt genul aventurier, pe cand cei cu trasaturi mai fine isi doresc mai mult relatii stabile. Cat despre femei, nu s-a putut stabili ce tip de fizionomie este mai stabil, dar concluzia barbatilor si a femeilor care au participat la studiu a fost ca o femeie, cu cat este mai atractiva, cu atat este mai interesata in relatiile de scurta durata.

E al meu sau nu?
Ne-am obisnuit sa cumparam de la farmacie teste de sarcina, teste de ovulatie chiar si teste de identificare a infectiei HIV. Oare ce mai urmeaza? Luna trecuta, in farmaciile din 30 de state americane s-au pus in vanzare, pentru numai 30 de dolari, kituri de stabilire a paternitatii! Succesul acestui nou produs e urias! Kitul contine betisoare speciale de recoltare a materialului biologic (saliva de pe interiorul obrajilor) atat de la copil, cat si de la tata, optional recoltandu-se si de la mama. Toate aceste probe se trimit prin posta la un laborator, care interpreteaza rezultatele si le raporteaza in trei-cinci zile, pentru inca 120 dolari. Exista, bineinteles, si oponenti, care, pe buna dreptate, ridica intrebari etice foarte justificate: oare ce tensiuni familiale vor crea aceste noi teste?

Un aligator ti-ar putea salva viata
Asa spera un grup de cercetatori din Louisiana, care a descoperit in sangele aligatorilor americani, proteine – antibiotic care poate distruge o multime de bacterii si virusuri mortale, printre care – spera ei – si virusul HIV. Cercetatorii spera ca noile medicamente sa poata fi disponibile in zece ani. Spre deosebire de oameni, sistemul imunitar al aligatorilor (devenit extrem de puternic de-a lungul atator ani de evolutie) poate ucide diferite tipuri de bacterii, fungi, virusuri fara sa fi fost expus in prealabil la ele. Cercetatorii au demonstrat ca proteinele din sangele aligatorilor pot lupta impotriva a 23 de tipuri diferite de bacterii, de trei ori mai multe decat cele pe care le pot distruge proteinele din sangele uman.

Casnicia si sanatatea
Un studiu american publicat in Analele Me-dicinei Comportamentale subliniaza contributia relatiei dintre soti la starea de sanatate a acestora. Studiul s-a efectuat pe 204 persoane casatorite si 99 singure. Fiecare individ a purtat, timp de 24 de ore, un aparat portabil de monitorizare a tensiunii arteriale pentru a urmari fluctuatiile acesteia in timpul activitatilor zilnice si pe perioada somnului. S-a dovedit ca persoanele casatorite au avut o tensiune arteriala mult mai mica in timpul somnului si, implicit, un risc mai redus de boli cardiovasculare, comparativ cu cele necasatorite.

Obezitatea afecteaza memoria
Sunt cunoscute efectele nefaste pe care obezitatea le are asupra sanatatii: risc crescut de diabet zaharat, boli ale aparatului cardiovascular, boli hepatice, ba chiar si boala Alzheimer. Dupa varsta de 55 ani, dementa Alzheimer loveste una din sase femei si unul din zece barbati. Se pare ca nu numai numarul kilogramelor in plus conteaza, ci si locul unde se depun: grasimea „viscerala” („burta uriasa”) fiind considerata un factor de risc suplimentar. Circumferinta abdominala de peste 101 cm la barbati si 89 cm la femei constituie limita de demarcatie. Vestea buna e ca grasimea viscerala, burta, raspunde mult mai usor la dieta si la exercitiul fizic.


de dr. Bogdan Grigorescu

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!